Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliusban kezdi csökkenteni a Magyar Államkincstár (MÁK) azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábban tiltott támogatást állapított meg. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) pedig azt a listát adják át, amelyen azok a politikai szervezetek szerepelnek, amelyek eddig nem fizették be a központi költségvetésnek a tiltott támogatás megállapított összegét.

A 2018-as választások előtti hónapokban az ÁSZ a - Fidesz és a KDNP - kivételével átvizsgálta a parlamenti képviselettel rendelkező pártok gazdálkodását, akik állami támogatást is kaptak. Ennek az ellenőrzési sorozatnak az egyik fontos állomása volt, hogy a Jobbikot megbírságolták, mivel az olcsón kapott hirdetési felületeket, valamint kedvezményesen vásárolt meg plakáthelyeket Simicska Lajos nagyvállalkozótól.

A törvény értelmében amennyiben egy pártnál az ÁSZ tiltott támogatást állapított meg köteles annak értékét a központi költségvetésnek befizetni, továbbá a törvény azt is előírja, hogy a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ugyanekkora összeggel kell csökkenteni. A gyakorlatban eddig két párttól vontak el pénzt: a Magyar Liberális Párttól, illetve az Együtt - a Korszakváltók Pártjától levonta az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás értékét. Ez a két párt ugyanis a 2018. évi országgyűlési választások eredménye alapján a jövőben már nem lesz jogosult állami támogatásra, így később nem lett volna miből levonni a tiltott támogatás értékét.

Az Állami Számvevőszék jelentéseiben azt állapította meg, hogy a Jobbik 331,66 millió, az Együtt 9,815 millió, a DK 8,245 millió, a PM 7,525 millió, az MLP 6,185 millió, az LMP 4,420 millió, az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

Hétfőn az ÁSZ azt is közölte, hogy elfogadta a Párbeszéd intézkedési tervét, az abban meghatározott feladatok már alkalmasak a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok kijavítására. Így a jövőben már nem kell bírságra számítaniuk, de a mostani elvonástól nem mentesültek.

Kép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu