Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters emlékeztet rá, hogy a  Vodafone brit távközlési csoport megállapodott magyarországi üzletágának eladásáról a "helyi IT-cégnek", a 4iG-nek valamint a magyar államnak, és az ügyletből összesen 1,7 milliárd euró (1,82 milliárd dollár) készpénzes ellenszolgáltatást kap.

A Vodafone hétfőn közölte, hogy az eladásból befolyt összeget adósságtörlesztésre fordítják. A cikk idézi Margherita Della Valle-t, a konszern megbízott vezérigazgatóját, aki azt mondta, hogy az értékesítés "növeli és felgyorsítja a versenyt Magyarországon."

A cikk értékelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök

a megállapodással megszilárdítja a távközlési ágazat feletti hatalmát

A tranzakció volumenét tekintve a rendszerváltás óta eltelt több mint három évtized egyik legnagyobb vállalatfelvásárlása. Az előfizetés részesedés arányában a Vodafone a magyar piac második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki.

A 4iG a Vodafone Magyarország 51 százalékos részvénycsomagját nagyrészt hitelből vásárolja meg.

A 4iG Nyrt. minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. hitelszerződéseket kötött az MFB Magyar Fejlesztési Bankkal és más hitelintézetekkel a Vodafone Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrésze megszerzésének finanszírozása érdekében - tette közzé a 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az infokommunikációs vállalat jelezte, hogy az MFB-vel kötött hitelszerződés kapcsán január 8-án jelent meg a kormány döntése a Magyar Közlönyben. Eszerint a legfeljebb 425 millió eurós hitel esetén a tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli.

Már azt is tudni lehet, hogy az állam az új tulajdonosi szerkezet keretében nem szólhat bele abba, hogy mennyi legyen az előfizetési- vagy a percdíj.