Az augusztus 17-22. között végzett felmérésben 16 szakértő azzal számolt, hogy jövő kedden 7 százalékos szinten marad az alapkamat, immár a nyolcadik hónapja. Három elemző ugyanakkor 25 bázispontos kamatcsökkentést valószínűsített. Az elemzők konszenzusa szerint az év végén 6,5 százalékra csökken a jegybanki alapkamat, 2013 végén pedig 6 százalék lesz.

Az elemzők szerint továbbra is gond az infláció. Prognózisuk szerint az átlagos infláció az idei 5,7 százalékról 4,0 százalékra csökken jövőre, de így is felette marad az MNB 3 százalékos inflációs céljának. A fogyasztói árak 2014-ben várhatóan átlagosan 3,4 százalékkal nőnek.

Az idei GDP alakulását most pesszimistábban ítélik meg az elemzők, mint egy hónapja: a friss felmérés szerint 2012-ben 1,0 százalékkal esik vissza a GDP a júliusban várt mínusz 0,7 százalék után. Jövőre viszont már 0,75 százalékos növekedést várnak a szakértők; ez a prognózis gyakorlatilag megegyezik a júliusival.

A GDP-arányos államháztartási hiányról sem változott az elemzők véleménye: az idén 2,8, jövőre 2,9 százalék lehet a deficit.