Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új rendeletet adott ki a kormány péntek este, amelyben átalakítja kedvezményes áron nyújtott gáz- és áramszolgáltatást. A rendelet kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást” nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára. A rendelet értelmében a rezsivédelmi szolgáltatás a kedvezményes áron igénybe vehető áram- és gáz mennyiségéig jár az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is. A rendelet kimondja, hogy a rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása állami közfeladat – ismerteti az új szabályokat a Bank360.hu.

A kormány a rezsivédelmi szolgáltatás ellátására 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, a villamos energia egyetemes szolgáltatásban pedig az engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január 1-jétől pedig két év időtartamra villamos energia és földgáz szolgáltatót jelöl ki.

A rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása nem minősül az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak. Az állam közfeladatnak számító rezsivédelmi szolgáltatás biztosításáért a villamos energia szolgáltató és a földgáz szolgáltató a törvényben meghatározott ellentételezést kap, ami után nem kell áfát fizetnie.

A kormány egy másik rendeletében meghatározta azt a gázmennyiséget is, ami a nagycsaládosoknak 3 gyermek esetében, illetve azon felül gyermekenként kedvezményes áron jár. Ez az augusztus elsejétől élő kedvezményes mennyiségen felül további 20 520 MJ, valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 MJ felhasználási helyenként és naptári évenként. Ez a mennyiség megfelel az új rezsiárak bejelentésekor közölt plusz 600, illet további 300 köbméteres mennyiségnek – írja a Bank360.hu.

A kormány arról is rendeletet hozott, hogy az áram- és gázszámlában ezután hogyan kell feltüntetni külön, sárga keretben, hogy mennyit pénzt spórol meg a fogyasztó a kedvezményes rezsivédett gáz- és áramárral. Ez az eddigi kötelező közlést módosítja a számlaleveleken: a sárga keretekben az szerepel majd, hogy mennyit kellene fizetnie valakinek, ha teljesen piaci áron kapná az áramot, gázt, és mennyit spórol a rezsicsökkentett árral.