Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy támogassa a Nemzeti Energiacsúcs összehívását, mert az energiaválság közös fellépést igényel a kormány, az energiaszektor és az önkormányzatok részéről. Válaszolt önnek a kormányfő? - tette fel a kérdést Gödöllő polgármesterének az Mfor.

A levelünket a Belügyminisztériumba delegálta, onnan kaptuk azt a választ, hogy az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsán (ÖNET) keresztül kell megoldást találni a kihívásokra - felelte Gémesi György. Ezen a miniszterelnök államtitkári szinten képviselteti magát.

A gond az, hogy az ÖNET alkalmatlan egy ilyen kérdés megvitatására, ezért olyan fórumot szeretnének összehívatni, amelyen nemcsak a polgármesterek lennének jelen, hanem a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai, valamint szakemberek, szakértők, szolgáltatók, a kormány, az önkormányzatok is. 

Lólépésben szabják meg az árat

Mire számítana ezen az energiacsúcson, mi lenne a legfontosabb téma, megállapítás, végkövetkeztetés? - szólt a következő kérdés, amire érdekes válasz érkezett. E szerint egyrészt az, hogy olyan jellegű információk hangozzanak el, mint például, hogy hogyan lehetséges Magyarországon, hogy az MVM az egyik önkormányzatnak ennyiért, a másiknak annyiért adja az áramot, illetve a gázt.

Debrecen például most gyakorlatilag lakossági áron, köbméterenként 798 forintért kapja a gázt, miközben más önkormányzatok majdnem kétszer ennyit fognak fizetni érte.

Emellett arra a kérdésre is választ várnak, hogyan fordulhat elő, hogy valaki kap egy ajánlatot, mondjuk, tízszeres árra, aztán amikor ezt nem fogadja el, akkor kap egy másikat tizenkétszeresre. Ezeket egységesen kellene kezelni minden önkormányzat esetén.