A rezsiemelés leginkább a családi házakban élőket, különösen az energetikailag elavult Kádár-kockában lakókat fogja érzékenyen érinteni - írta a portál, amely a KSH adataiból kiindulva, lakhatással foglalkozó szakemberek segítségével becsülte meg, hány háztartásra várnak augusztustól megemelt rezsiszámlák.

A kormány korábban azt állította, hogy az áremelkedés a fogyasztók háromnegyedét nem fogja érinteni.

A KSH Háztartási Költségvetési és Életkörülmény Adatfelvétel (HKÉF) nevű rendszeres háztartási adatfelvételének 2020-as adatai alapján az áramnál a háztartások fele, a bő négymillió háztartásból több mint 2 millió villanyszámlája haladta meg a limitként meghatározott 7500 forintot. Igaz, 2020 a pandémia miatt az energiafogyasztásban is rendkívüli év volt: a lakossági fogyasztás nagyjából 5 százalékkal nőtt meg a korábbi évekhez képest a kényszerű otthonlét miatt. Ez azonban nem jelent nagyságrendi változást.

A „túlfogyasztók” között több mint 600 ezer olyan háztartás van, ahol az áramfogyasztás jelentősen meghaladja a határértéket (210 kWh helyett legalább 350 kWh), náluk a villanyszámla alapesetben legalább az eddigi másfélszeresére emelkedik. Ezek csaknem 90 százaléka családi ház.

A családi házak rezsihátránya azonban még nagyobb a gáznál, és mivel a földgáznál a fogyasztási limit feletti mennyiségért hétszeres árat kell fizetni, ez sokkal erősebben meg fogja megterhelni sok családnál a büdzsét.

Hivatalos számok is érkeztek

Az ATV Híradó megkeresésére vasárnap délután a kormány elárulta, hogy az összes magyar gáz- és áramfogyasztó közül hányan tartoznak az átlagos fogyasztásúak közé.Ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kWh/ év (210 kWh/hó), földgázban 1729 köbméter/év (144 köbméter/hó).Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Magyarországon körülbelül hárommillió háztartás fogyaszt vezetékes gázt, közülük a HKÉF adatok alapján nagyjából 1,1 millió háztartás lesz érintett: ennyinél haladja meg a havi átlagos gázfogyasztás a nem egész 15 ezer forintos határértéket. Közöttük nagyjából negyedmillió háztartás lehet, ahol a gázfogyasztás meghaladja a 250 köbmétert. Náluk az emelés után 100 ezer forint körüli, vagy azt meghaladó gázszámlára kell számítani.

A határérték feletti gázfogyasztók 90 százaléka ugyancsak családi házakban él, egy jelentős hányadnál a gáz- és villanyáremelés egyszerre fog jelentkezni.

Összességében a bő négymillió magyar háztartás közül 2,3 milliót érint legalább az egyik típusú rezsiemelés a 2020-as háztartási adatok alapján - kalkulált a G7.hu.