Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén már biztosan nem kapja meg minden fával és szénnel fűtő család a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentést - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A dokumentumból ugyanis kiderült, hogy a települési önkormányzatoknak 2019. december 15-ig kell biztosítani az érintett háztartásoknak a tüzelőanyag átvételének lehetőségét.

A kormány még a tavasszal a választási kampányban jelentette be a fűtési költségek támogatását. Mert rekord hideget is mérték az elnyúlt téli időszakban. A nyáron azt ígérte, hogy az igénylők még a mostani téli fűtési szezonban átvehetik majd a tüzelőanyagot.

Majd jövő télen!

Becslések szerint mintegy 800 ezer ilyen háztartás van az országban, nekik október 15-ig kellett bejelenteni a támogatási igényüket a helyi önkormányzatoknál. Ugyanakkor a Népszava azt írta, hogy a KSH nyilvántartás alapján előzetesen becsült 800 ezer háztartásnak meglepetésre csak körülbelül fele, 372 ezren jelentkeztek be a támogatásra. A Napi.hu információi szerint csak Ózdon a megadott határidőig 1378 fő kérte a téli rezsicsökkentést. Az mfor.hu cikke szerint a legtöbb támogatásra jogosult lakosa két Hajdú-Bihar megyei városnak, Hajdúböszörménynek, illetve Debrecenek van, ide 25,3 illetve 24 millió forint támogatás jut összesen. A kormány összesen 4,4 milliárdot csoportosított át a költségekre, bár a korábbi tervek még mintegy 10 milliárd forintos költségvetési hozzájárulással számoltak.

Orbán Viktor miniszterelnök az áprilisi országgyűlési választások előtt bejelentésekor csak az volt biztos, hogy minden család 12 ezer forintot írhat jóvá gázszámlájáról, a könnyítést a távhővel fűtő háztartások is igénybe vehették. Arról pedig már a választások után döntött a kormány, hogy a kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtők is megkapják a téli rezsicsökkentést. A mostani döntés szerint azonban várhatóan csak valamikor jövőre juthatnak hozzá a családok a 12 ezer forint értékű tüzelőhöz.

Fő szabály szerint csak az kaphat támogatást, aki eddig még nem részesült a téli rezsicsökkentésben, és erről az igénylőnek büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot is kell tennie. Az igény jogosultságát a katasztrófavédelem is ellenőrizheti. A ténylegesen átvett tüzelőanyagok ellenértékét a kormány legkésőbb 2019. december 31-ig teljesíti a vállalkozók felé. A határozat szerint ráadásul a kormány a kiszállítás költségeit sem állja.

Nagyon drága a tűzifa

Sokak számára okoz problémát, hogy nagyon drága a tűzifa. A KSH októberi adatai szerint a háztartási energia 1,3 százalékkal drágult egy év alatt, ezen belül a tűzifa ára pedig 9,5 százalékkal. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke, Mocz András pedig arról beszélt a napokban: tovább küzdenek azért is, hogy a tűzifa 27 százalékos áfáját 5 százalékra mérsékeljék. Sok panasz érkezik a hatósághoz az interneten vásárlóktól, hogy nem azt a fafajú tűzifát vagy nem azt a mennyiséget kapták meg, amit kifizettek, esetleg egyáltalán nem is kapták meg a szállítmányt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisban gyűjti a jogszerűtlen tűzifahirdetések adatait: a listán jelenleg 49 telefonszám található Nyíregyházától Siófokig.

A 22 állami erdőgazdaság évek óta változatlan feltételekkel, a piaci árakhoz képest jelentős kedvezménnyel adja a pályázó önkormányzatoknak a szociális tűzifát a Belügyminisztérium által engedélyezett forrás erejéig. Nagy István agrárminiszter megtiltotta az áremelést az állami erdőgazdaságoknál. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 települése közül 299 kapott szociális tüzelőanyag- (tűzifa-) támogatást.

A legtöbbet a 10 százalékos munkanélküliséggel sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántháza: 13,2 millió forintot. Nagy Lajos polgármester tájékoztatása szerint a városban az kaphat szociális célú tűzifát, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 114 ezer forintot, valamint egyedülálló esetén a 142,5 ezer forintot. Ahol pedig nem lehet fával fűteni, ott a tüzelési költség viseléséhez egy fűtési szezonban egy alkalommal legfeljebb 15 ezer forint pénzbeli támogatás nyújtható.