A jelenlegi helyzethez képest több oldalról is trükkösen szűkítik a hatósági energiaár-jogosultságot augusztus 1. után is megőrző hazai cégek körét a „kisvállalkozások rezsicsökkentésének” részletszabályai – hívták fel a Népszava figyelmét szakértők.

A rendeletből kiderül például, hogy a rezsicsökkentéssel igénybe vehető éves fogyasztás felett az ellátást végző egyetemes szolgáltató – vagyis az MVM – már piaci áron számláz. Emellett szűkíti a lehetőség igénybevételét, hogy a kormány kifejezetten a veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekbe ágyazta az intézkedést, így a jogosultság a rendelet szerint csak ez év végéig érvényes. Pedig ez a lehetőség lényegében örök idők – de legalábbis az „energiapiac liberalizációja” - óta a hazai vállalkozások rendelkezésére áll.

Az új jogszabály szövege alapján csak a mikrovállalkozásnak minősülő, legfeljebb háromszor 63 amperes, illetve óránként 20 köbméteres mérővel rendelkező vállalkozások jogosultsága marad meg, amelyek jelenleg is egyetemes szolgáltatás keretében veszik az energiát. Magyarán a kilenc főnél többet foglalkoztató, évi kétmillió eurónál magasabb árbevételű vagy mérlegfőösszegű cégeket elütik a lehetőségtől.

Palkovics László miniszter mlg június elején arról beszélt, hogy a kis- és mikro vállalkozások a korábbi időszakban is fókuszban voltak, és ez a jövőben is így lesz. A kormány intézkedései pozitív hatással lesznek a működésükre, a mikrocégek "benn maradnak a rezsicsökkentésben" és ebből tudnak majd profitálni.