A Napi.hu kérdésére Gulyás Gergely közölte a keddi rendkívüli kormányzati tájékoztatón, hogy külön támogatást nem biztosítanak az alacsonykeresetűeknek és a nyugdíjasoknak, hogy fizethessék az augusztus eleje óta korlátozottan elérhető rezsicsökkentést. Azt mondta, hogy „a kormány jelenleg arra képes, hogy az átlagfogyasztásig támogatja a családokat”. Arról is beszélt, hogy szerinte a költségvetésnek fogyasztási helyenként átlagosan 200 ezer forint kiadást jelent, amelyre nincs máshol példa Európában. Ennél nagyobb támogatást jelenleg nem tudnak fizetni.

Lapunknak azt mondta, hogy konkrét javaslatokat tesznek, hogy segítsék a háztartásokat, hogy az átlagfogyasztás alá csökkenthessék az energiafelhasználásukat. Példaként a speed-klímákat ajánlotta a gázfűtés helyett.

Mint ismert, már csak az átlagfogyasztásig érvényes az egyetemes szolgáltatói díj, vagyis a rezsicsökkentés a gáz- és áramárak esetében. Augusztus elsejétől a földgáz kedvezményes tarifája évi 1729 köbméter – azaz havi 144 köbméter – fogyasztás alatt rezsicsökkentett áron mindenkinek 102 forint, afölött 747. A villany esetében évi 2523 kilowattóra – vagyis havi 210 kilowattóra – fogyasztásig 36 forint, fölötte 70,1 forint lesz a díj.

Kedvezmények egyébként vannak: áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók és a nagycsaládosok.

A mostani tájékoztatón Gulyás Gergely bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök távollétében, a Semjén Zsolt vezette kormányülésen úgy határoztak, hogy az eltérő fűtőértékkel rendelkező gázfajták miatt meghatároznak egy erre az adatra vonatkozó minimális értéket is. 63445 megajoule-ban határozták meg a fűtőértékre vonatkozó limitet.

Szintén a Napi.hu kérdésére jelezte, hogy nem terveznek áfaemeléseket, így maradnak az éttermek kedvezményes melegételes adókulcsai. Ahogy nem tárgyalnak az Európai Unióval a korábban az Orbán-kormány által megvétózott globális társasági adó bevezetéséről szóló direktíváról.