Többszöri nekifutásra csak sikerül szinte mindenkinek biztosítani a "téli rezsicsökkentést". A pénteki kormányhatározat alapján az érintetteknek október 15-ig kell bejelenteniük támogatási igényüket a helyi önkormányzatoknál.

A jogszabály alapján úgy tűnik, a kormány még csak most kezd bele, hogy felmérje, egyáltalán ki jogosult a támogatásra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata lesz, hogy a fővárosi, megyei kormányhivatalok útján, reprezentatív módon mérje fel azon lakott magyarországi ingatlanok településenkénti aktuális számát, amelyet nem vezetékes gázzal vagy távfűtéssel fűtenek - írta a személyes pénzügyi portál.

A felmérés keretében az igénybejelentés végső határideje 2018. október 15. Az adatokról a pénzügyminisztert tájékoztatni kell, belügyminiszter pedig azt kapta feladatul, hogy tegyen javaslatot a forrásbiztosítás módjára.

A határozat szövege (1. pont) szerint a kormány egyetért azzal, hogy a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások is egyszeri természetbeni támogatásban részesüljenek. Elvben tehát az árammal fűtők is részesülhetnek az állami támogatásból, bár az eddigi nyilatkozatok szerint rájuk egyáltalán nem gondoltak.

Az is fontos részlet, hogy a támogatás csak a fűtőanyagra vonatkozik, azt nem lehet a az egyéb - például szállítás, darabolás - költségekre fordítani.

Fotó forrása: StockSnap