Az elhúzódó háború és az uniós szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak és energiaválság alakult ki.

Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett, és az áremelkedés tovább folytatódik.

A magyar lakosság és gazdaság energiaellátásának védelmére - több más országhoz hasonlóan - a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet és hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett ki, amely augusztusban lép életbe.

A várhatóan tovább emelkedő energiaárak mellett is megvédjük a lakossági rezsicsökkentést. Európában ez egy egyedülálló segítség.

A rezsicsökkentett ár minden magyar családnak biztosított a lakossági átlagfogyasztásig. Ez egy magyar háztartásnak havi 181,1 ezer forint és évi 2,1745 millió forint megtakarítást jelent - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Megjelent a rendelet, kiderült mennyit kell fizetni az áramért és gázért augusztustól

A Magyar Közlönyben csütörtök délelőtt az új rezsiszabályokat rögzítő három rendelet, Németh Szilárd rezsivédelmi kormánybiztos pedig megszólalt az új tarifákról. A földgáznál mintegy hétszeres, az áramnál nagyjából kétszeres a drágulás a rezsicsökkentett árhoz képest.

Forrás: KTK