Mennyien és mire használták fel a rezsiutalványt? - erre a kérdésre próbált választ kapni Korózs Lajos MSZP-s képviselő. A politikus az Országgyűlésben kérdezte meg Bártfai-Máger Andrea tárca nélküli minisztertől, hogy milyen összegű rezsiutalvány előállítására/kibocsátására adott megbízást a Magyar Államkincstár? Hogy a vonatkozó rendeletben rögzített huszonnyolc jogcím alapján - 2019. májusában - hány személy volt jogcímenként jogosult rezsiutalványra?

Kíváncsi volt arra is, hogy

  • hány rezsiutalványt tartalmazó küldemény postai kézbesítése volt - 2019 szeptemberében - eredményes, és hányé eredménytelen?
  • Hány jogosult nyújtott be ismételt kézbesítés iránti kérelmet - 2019 november 30-ig - a Magyar Államkincstárhoz?
  • Hány jogosult részére volt sikeres a Magyar Államkincstár által végzett ismételt kézbesítés?
  • Milyen összegű és hány darab rezsiutalvány felhasználása/beváltása történt meg 2020. június 2-ig a postai szolgáltatóhelyeken?
  • Milyen összegű és hány darab rezsiutalvány felhasználása/beváltása történt meg 2020. június 2-ig a szolgáltatók ügyfélszolgálatán?
  • Mekkora összegű utalványt használtak fel az egyes szolgáltatóknál (áram, gáz), milyen arányban oszlik ez meg?

A kérdésekre Fónagy Jánostól, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárától kapott szűkszavú, részleges választ. Kiderült ebből, hogy a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint első körben 7 693 077 darab rezsiutalványt bocsátottak ki. 2019 májusában 2 548 977 személy volt jogosult rezsiutalványra, a Magyar Posta pedig szeptember végéig 2 454 865 személynek tudta kikézbesíteni sikeresen a fizetőeszközöket. November 30-ig 14 862 személy kérte, hogy küldjék ki újra a rezsiutalványt, az újraküldés során a posta 13 964 helyre kézbesítette ki sikeresen az utalványokat.

Az idén június 2-ig a postákon 6 757 765 darab utalványt váltottak be, a többivel a szolgáltatóknál fizették be a rezsit. Az nem derült ki a válaszokból, pontosan milyen rezsiszámláknál használták fel a legtöbb utalványt.