Már az ország bármely pontján viheti a postás azt az összesen 9 ezer forint értékű rezsiutalványt, de megkaphatják a külföldön élő nyugdíjasok is, amennyiben nem jelentett be a folyósító szervhez magyarországi meghatalmazottat - olvasható a portálon.

Ha ezt nem tette meg és segíteni szeretne egy magyarországi hozzátartozóján, akkor neki kell visszajuttatnia a kipostázott utalványt.

A külföldön élő nyugdíjasoknál valamivel összetettebb a helyzete azon idős magyaroknak, akik büntetésüket töltik valamely hazai intézményben. Az Államkincstár tájékoztatása szerint ha előzetes letartóztatását vagy szabadságvesztés-büntetését töltő személy az ellátásainak átvételére meghatalmazott valakit, akkor a rezsiutalványt is ez a személy fogja postai úton megkapni.

Abban az esetben, ha a büntetését töltő nyugdíjas bankszámlán kapja a nyugdíját, akkor a nyugdíjfolyósítónál megadott levelezési címére érkezik a rezsiutalvány. Ha a büntetésvégrehajtási intézetbe érkezik a nyugdíj, a 9 ezer forintos extra juttatás is a börtön címére érkezik, a jogosult nevével a borítékon.

Ha a nyugdíjas a fenti lehetőségek egyikével sem élt és megszűnt a rendszeres havi ellátás folyósítása, akkor a rezsiutalványt sem kaphatja meg.

Ha valaki véletlenül nem kapta a rezsiutalványát, pedig jogosult lenne rá, akkor szeptember 30-ig lehet érdeklődni vagy a Postánál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál.