Magyarországon mintegy 20-25 hipofoszfatémiával élő kisgyermek van, akik esetében az X-kromoszómához kötött ritka genetikai eltérés következtében a vesén keresztül a szervezet foszfátot veszít egy hormon szintjének emelkedése következtében.

Emiatt romlik a csontok, illetve a fogak felépítése, erőssége, és csontdeformitással járó angolkór (rachitis), illetve növekedési zavar alakul ki – idézi a Semmelweis Hírek a kezelést végző professzorokat,  Reusz Györgyöt és Szabó Andrást. A Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanárai hozzátették: a betegség ellen fejlesztettek ki a közelmúltban egy olyan új biológiai terápiát, amely a foszfátürítő hormon ellen tartalmaz ellenanyagot.

A 4 beteg gyermek Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikáin kaphatta meg az új hatékony gyógyszeres kezelést a biológiai terápia részeként. Köztük van olyan gyermek is, akinek az alsó végtagjain már látható volt mérsékelt fokú görbület, és a járóképességét is befolyásoló súlyosabb deformitás a kezelés hiányában kamaszkorára alakult volna ki, a biológiai terápiával azonban a betegség sikeresen kezelhető.

A burosumab hatóanyagú szert sikeresen, szövődmények nélkül kezdték el alkalmazni a gyermekeknél, akiknek egészen kamaszkorukig, a növekedésük lezárultáig szükségük lesz az injekciós terápiára. A napokban további kisgyermekek kezelése indul az egyetemen - tudatta Szabó Attila, az I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.