Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember 1-je óta negyven taxi engedélyének visszavonását kezdeményezte a hatóságoknál a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az ősz eleje óta érvényben lévő új taxirendelet egyes pontjainak megsértése miatt.

A BKK az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, 20 esetben a taxiállomás-használati engedély hiánya, másik 20 esetben pedig a hatósági ártól eltérő viteldíj miatt kezdeményezték az engedély visszavonását. A BKK szeptember óta 1726 nyílt- és próbautazásos ellenőrzést hajtott végre. Több mint 200 esetben tapasztalták, hogy a taxis a fuvar befejeztével nem adott nyugtát vagy számlát a viteldíj átvételéről.

A BKK jelezte, továbbra is három műszakban, folyamatosan ellenőrzik a taxisok tevékenységét, kiemelt figyelmet fordítva a hatósági ár betartására. Az ellenőrzéseket a BKK koordinálja és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelőivel közösen végzik.

A taxikat elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásain vagy a frekventált területek közelében ellenőrzik.

Szeptemberben a BKK 297 taxi minősítő vizsgálatát végezte el, ennek 180 jármű megfelelt, a többi esetében hiánypótlásra vagy javításra szólítottak fel.

Budapest új taxirendelete szeptember 1-jén lépett hatályba, ennek értelmében a taxik az eddig maximált ár helyett fix viteldíjjal fuvaroznak: az alapdíj 450 forint, ezen felül kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni.