A szakszervezetek készenlétben maradnak, de udvariasan kivárják a miniszterelnöki egyezkedést, mert annak eredménye minden ágazatra hatással lehet. A VDSZ levélben is követeli a miniszterelnöktől, hogy az érdekegyeztetésben térjen vissza az európai normákhoz - áll aszakszervezeti közleményben.

Tárgyalóasztalhoz szólította a miniszterelnök a fegyveres és rendvédelmi testületek képviselőit, május 30-ára. Az csupán a véletlen műve lehet, hogy a megbeszélésre Orbán Viktor éppen azt a napot választotta, amikorra a VDSZ nagy tömeget megmozgató demonstrációt hirdetett - véli Székely Tamás, a VDSZ elnöke, aki a szakszervezet által kiadott közleményben azt is megjegyzi: a miniszterelnöki meghívó nem sokkal az után érkezett a rendvédelmisekhez, hogy a vegyészek bejelentették, május 30-án nagy tömeggel tiltakoznak a Parlament előtt a kormány nyugdíjpolitikája, a készülő alkotmánymódosítás a Munka Törvénykönyvének módosítása és az érdekegyeztetés megszüntetése ellen. A bejelentéshez néhány órán belül több szakszervezet is csatlakozott, a VDSZ szerint érezhetően országos készülődés indult.

A miniszterelnöki megbeszélés hallatán azonban a VDSZ és az akcióhoz csatlakozott szervezetek úgy döntöttek, elhalasztják a már meghirdetett demonstrációt, megvárják az egyeztetés eredményét, de az elnök azt is kijelentette: tervüktől nem állnak el, az akciót a tárgyalás eredményétől függően tovább szervezik, és várják a csatlakozni kívánó szervezetek, civil mozgalmak jelentkezését.

Az ágazat vezetője azt is elmondta, hogy a VDSZ ismét elküldi a levelet, amelyben követeli, hogy a miniszterelnök a vegyészeket és valamennyi munkavállalót is tekintse tárgyalópartnernek, hallgassa meg őket is.

A szervezet vezetője szerint az ágazatnál és a többi csatlakozó szakszervezetnél is eddig ritkán látott készülődés folyik, és félő, hogy egy újabb jól időzített, ám csak időhúzásra alkalmas, látszat tárgyalás minden eddiginél nagyobb indulatokat gerjeszt, s elérkezhet a pillanat, amikor a tömeget nem lehet visszatartani. Székely felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy az álkérdőívek ideje lejárt, a szakszervezeteket partnereknek kell tekinteni, mert európai kollégái, Lisszabontól Szófiáig ezt teszik.