Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rogán Antal szerint Magyarország kénytelen bereteszelni a határait a gazdasági bevándorlók előtt, mert egyre többen jönnek és nem tudunk munkát adni nekik. "Két év alatt, 2012-ről 2013-ra, 2500-ról 43-45 ezerre növekedett azoknak a száma, akik menekültkérelmet adtak le, januárban ez 14 ezer ember volt."

A frakcióvezető arra számít, hogy Magyarország a gazdasági bevándorlók célországa lesz, mert ezek az emberek nálunk lépték át illegálisan a határt, a nyugat-európai államok tehát hozzánk fogják visszaküldeni őket.

"Annak az országnak a területére toloncolják vissza az embereket, amelyik ország területén a határt illegálisan átlépték. Hiába mennek innen Ausztriába vagy Németországba, a német meg az osztrák hatóságok pillanatok alatt vissza fogják toloncolni őket Magyarországra, és az onnantól kezdve a magyar ellátórendszer problémája, itt kell eldönteni, hogy tudunk-e nekik munkát adni vagy nem. Az osztrákok nyár elejétől szigorítják a saját szabályozásukat, még gyorsabban fogják visszatoloncolni az ebből az irányból érkező menekülteket, mint ahogy eddig tették. Ausztria nem schengeni ország, nem az eredeti küldő országba, hanem Magyarországra toloncolják vissza a menekülteket."

Rogán Antal szerint a kormánynak nemzeti konzultáción kell támogatást kérnie az emberektől a gazdasági bevándorlók őrizetbe vételéhez és kitoloncolásához, annak érdekében, hogy meg tudja védeni az álláspontját Brüsszelben.

"Mi egy olyan döntés meghozatalára készülünk, ami a bevándorlókkal szemben egy nagyon szigorú elbánás és bizonyos értelemben ütközik a Brüsszel által elfogadott gyakorlattal. Mi azt gondoljuk, hogy a probléma kezelésének az a kulcsa, ezt szeretnénk elérni és ezt kérdezzük az emberektől, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy az illegális bevándorlókat azonnal őrizetbe vegyük. Utána, amíg Magyarországon vannak, ellenőrzés alatt tartsuk őket és olyan jogszabályokat alkossunk, amellyel haladéktalanul, gyors tempóban visszatoloncoljuk őket a hazájukat. Két éve már próbálkoztunk az őrizetbe vétellel, Brüsszel a leghatározottabban visszautasította, jelenleg a brüsszeli politika bevándorláspárti. Lehet, hogy ez megváltozik, sőt biztos vagyok benne, de Magyarország nem ér rá várni. Nekünk, mire az osztrák szabályozás szigorodik, nyárra, fel kell zárkóznunk ehhez."

Arra a felvetésre, hogy ezek az emberek nem bűnözők, és gyerekek is vannak köztük, Rogán Antal azt mondta: Magyarországnak csak a politikai üldözöttekre vonatkozó genfi konvenciót kell betartania, a gazdasági bevándorlókkal szemben nincs erkölcsi kötelessége.

Rogán: rémisztő adat, a bevándorlók száma átlépi a 23 ezret

Az idegenrendészeti és a bevándorlással kapcsolatos szabályok jelentős szigorítását sürgette ismét Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden, miután Budapesten, a Keleti pályaudvaron tájékozódott a fokozódó bevándorlás következtében kialakult helyzetről.

A politikus sajtótájékoztatóján "rémisztő" adatnak nevezte, hogy a január elseje óta Magyarországra érkezett illegális bevándorlók száma kedden már átlépi a 23 ezret. Viszonyításul jelezte, hogy tavaly összesen 43 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. Megjegyezte, hogy a Keleti pályaudvaron az elmúlt hétvégén végzett szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel 501 illegális bevándorlót tartóztattak fel, többségüket már nem először.
Rogán Antal ezek alapján azt mondta, égető problémának tartja Magyarországon a bevándorlást, ezért újra kérte a kormányt, mihamarabb indítson nemzeti konzultációt a témában, ami felhatalmazást adhat majd a parlamentnek, hogy változtasson a bevándorlási szabályokon, és hogy az Európai Unió vonatkozó szabályaival is szembemenjen.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az előírásokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat menekültkérelemtől függetlenül idegenrendészeti őrizetbe lehessen venni, utána pedig mindaddig ellenőrzés alatt kellene tartani őket, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem jogosultak, haladéktalanul ki kell toloncolni őket Magyarországról - mondta.
Azt is kiemelte, hogy ha a magyar hatóságok nem végzik el a kellő alaposságú ellenőrzéseket, akkor "Magyarország schengeni tagságát is kockáztatjuk".
Rogán Antal kitért továbbá arra, hogy egy bevándorló eltartása a befogadó állomásokon napi 4500 forintjába kerül az államnak, így ha a mostani bevándorlási tendencia folytatódik, akkor "az idei évi tervezett költségvetés sem lesz e téren tartható".

A frakcióvezető kérdésre azt is mondta, hogy a problémát jelentő megélhetési bevándorlók tömege nem a határon túli magyar lakta területekről jön.
A tájékoztató végén néhány tiltakozó "Vigyázat! Államilag szított idegengyűlölet!", "A kivándorlásról mikor tartasz sajtótájékoztatót?" és "56-ban is zárt határokat szerettél volna?" feliratú papírokat mutatott fel Rogán Antal mögött. A tiltakozókat - akik nem egy szervezet tagjaiként, hanem magánszemélyekként mutatkoztak be - rendőrök igazoltatták a pályaudvaron.