Eszerint 2017. májusban a kiskerüzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt. Ez az idei legerősebb havi adat.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Így 2017. január-májusban az üzletek forgalmának volumene 3,5 százalékkal haladta meg az előző évit.

Eszerint 2017. májusban az előző évhez viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,5 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,3 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,6 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,3 százalékkal emelkedett. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (15 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (14 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (8,7 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,9 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,2 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (0,4 százalék).
  • A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,3 százalékkal nőtt.
  • A kiskeradatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,1 százalékkal nőttek.

Májusban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 854 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Idén január-májusban:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 3,5 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.