Azoknak az utazóknak, akik ezzel rendelkeznek, az uniós országokban minden olyan szolgáltatást biztosítani kell - a költségek nagyságától függetlenül -, ami az országban a társadalombiztosítás biztosítottjának jár. Az EEK ráadásul ezt ingyenesen teszi lehetővé (szemben az egyébként számos pluszelőnnyel járó utasbiztosítással).

Szezonban rendre felmerül, hogy a zsúfoltság és a várakozási idő csökkentése érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) miért nem teszi könnyebbé a hozzájutást a kártyához, de sokszor kritika éri az előírt egyéves érvényességi időtartamot is. Molnár Barbara, az OEP szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: a kártyát jelenleg személyesen vagy postai úton lehet igényelni.

Mint elismerte, a tapasztalat valóban az, hogy a fővárosi ügyfélszolgálaton a nyári időszakban nagyobb az ügyfélforgalom, ezért - mivel a kártya egy évig érvényes - érdemes a kiváltásról akár már tavasszal gondoskodni vagy ilyen időszakban valamelyik kistérségi ügyfélszolgálatot felkeresni (Szentendre, Ócsa, Szigetszentmiklós).

Az unió az EEK érvényességének meghatározását a tagállamok hatáskörébe utalja. A legtöbb országban - tudtuk meg - Magyarországhoz hasonlóan 12 hónap a kártya érvényességi ideje (Dánia, Németország, Észtország, Portugália, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Lettország, Litvánia).

Bár van olyan tagállam, ahol öt év az érvényességi idő (Olaszország, Csehország, Lengyelország), példa mindössze három hónapos intervallumra (Luxemburg, Szlovénia) is akad. A hosszabb lejárat tulajdonképpen növeli a felhasználó kockázatát, hiszen ha időközben megszűnik a biztosítási jogviszonya, akkor az egészségügyi ellátás teljes költségét magának kell állnia - hiába érzi úgy, hogy az EKK révén biztonságban van.

Az OEP adatai szerint a kártya "beváltása" 2008-ra a három évvel korábbi bevezetéskor regisztrált értékekhez képest a magyarok külföldi ellátásánál közel megháromszorozódott. A külföldiek magyarországi igénybevétele esetében az esetszám dinamikája hasonló volt, a térítési költségnél azonban már inkább négyszereződésről lehet beszélni. A számok persze azt is jól mutatják, hogy mennyivel több külföldit látunk el, mint ahány magyar kinn rászorul a kártya segítségére.