A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az EU/IMF tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív hírek hatására intenzív rally alakult ki a pesti tőzsdén két héttel ezelőtt. A BUX két kereskedési nap alatt több mint ezer pontot emelkedett − ezt több mint 2500 pontos vesszőfutás előzte meg a tavasz első hónapjaiban.

A lehangoló teljesítményt a rövid életű korrekció sem mentette meg, mert jelenleg újra eső szakaszban mozog az index. A következő támaszt az áprilisi 17 125 pontos lokális mélypont jelenti − ettől alig 500 pontra van jelenleg az árfolyam −, melyet gyorsan megérinthet az index, ha nem változik meg rövidesen hangulat. Amennyiben a 17 125 pont nem jelent megállót az eladásoknak, akkor a 16 668−16 739 pont közötti rést is elérheti az index.

Az OTP húzott

A BUX-ban látott nagy emelkedés leginkább az OTP-nek volt köszönhető, melynek árfolyama 3350 forintól 16 százalékkal, 3900 forintig száguldott. Egy ferde ellenállásvonal állította meg az árfolyamot, ahonnan lepattant a bankpapír és esni kezdett. A hét elején a 20 napos mozgóátlag állította meg az OTP-t, és a 3570−3610 forint közötti rés is támaszt jelent. Ez alatt már csak a 3300 forintos mélypontnál látható megálló. Erős pozitív jelzést a 3900 forintos ferde ellenállásvonal áttörése esetén kapnánk, de az még nagy kérdés, hogy a jelenlegi szintekről melyik irányba indul az árfolyam.


A Mol alulteljesített

Az elmúlt hetekben a Mol alulteljesítette a piacot. Az árfolyam az áprilisi mélypontja közelében tartózkodik, mely hamarosan eleshet. A két héttel ezelőtti pozitív korrekcióban sem jeleskedett az olajpapír, a rövid ideig tartó emelkedést jelenleg már visszaadta a piac. A 16 800 forintos támaszt tesztelte az árfolyam a hét elején, melynek törésével a csökkenő trend megerősítést nyerne, és megnyílna az út 16 000 forintig.

Richter: az irány kérdéses

A Richter a 36 600 forintos támaszra tapadt rá az utóbbi hetekben, miközben felülről egy ferde trendvonal nyomja lefelé az árfolyamot. Ez alapján egy szűkülő alakzat rajzolódik ki a grafikonon, ahonnan hamarosan kitörhet az árfolyam. Az irány egyelőre kérdéses, ezért több forgatókönyvet is érdemes megvizsgálni. Pozitív mozgás esetén egészen 39 000 forintig, illetve a 39 800 forintos lokális maximumig rallyzhat az árfolyam. Letörés esetén pedig a 35 900−36 000 forint közötti rés, illetve a 200 napos mozgóátlag, 35 700 forint jelentenek támaszt.

MTelekom: érdemes vételi pontokat keresni

Az osztalék kiárazódásával nagy zuhanáson ment keresztül az elmúlt hetekben a Magyar Telekom, így közelítve a 477 forintos támaszát. Ez alatt még a 465 forintos szintet is elérheti a távközlési cég árfolyama, ahol azonban már a vételi pontokat érdemes keresni.

Rácz Balázs