Orbán Vikrot miniszterelnök a pénteki budapesti magyar-szerb kormányülés után, az Ana Brnabic szerb kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozatában közölte:

"Bejelenthetem, hogy Magyarországon az orosz gázmonopólium korszaka véget ér" 2021-2022-től. Közlése értelmében Románia a következő években mintegy 4 milliárd köbméter gázt termel majd ki és exportál évente. A kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen. Mint mondta, "pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást", amely révén a magyar gázimport több mint felét tudja majd fedezni a keleti szomszédtól érkező gázzal.

Ehhez képest Bukarest teljesen mást állít az esetleges gázügyletről - írja a Magyar Nemzet. A román külügyminisztérium ugyanis egy csütörtöki közleményében szögezte le: nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt és egy újonnan megépítendő magyar-román vezetéken keresztül szállított teljes földgázmennyiséget.

A román külügy azt is közölte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői bukaresti látogatása során nem írtak alá semmilyen kétoldalú megállapodást vagy egyéb jellegű dokumentumot a témában, illetve új energetikai projektekre vonatkozóan. A tárgyaláson csak az eddig ismert témák merültek föl, köztük a kétirányú gázszállítás műszaki feltételeinek megteremtésére irányuló tervek, illetve az Ausztria, Bulgária, Magyarország és Románia részvételével tervezett BRUA-vezeték megvalósítása - állítja Bukarest a Magyar Nemzet szerint.

A lap szerint a román külügy pontosítása azzal áll összefüggésben, hogy több román sajtótermék firtatta a Szijjártó-látogatás után, hogy milyen titkos gázmegállapodás született a két ország között. Szijjártó hétfői vizitjén egyébként átadta Orbán Viktor meghívását Liviu Dragnea román sziciáldemokrata pártelnöknek, akivel pártvezetői minőségében egyeztetne.

Reagált a magyar külügy: "a román külügyminiszter nyilatkozata értelmetlen"

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a témával kapcsolatban a következő tájékoztatást küldte közleményben:"A helyzet borzasztóan egyszerű. A román és a magyar gázvezeték-üzemeltető cégek által kiírt kapacitáslekötési aukción két magyar cég kötötte le a román-magyar interkonnektor 2022 utáni teljes kapacitását román-magyar szállítási irányban. A Fekete-tengeri gázmezőről azonban nyilvánvalóan nemcsak ebbe az irányba fognak gázt szállítani, hanem más csöveken, más országok irányába is. Ezért a román külügyminiszter nyilatkozata értelmetlen."

Képünk forrása: MTI fotó/Szigetváry Zsolt