Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat jelentése szerint Magyarországon tavaly az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) 62 százaléka volt az uniós átlagnak. Ennél rosszabb mutatóval csak Bulgária rendelkezik, 54 százalékkal, Horvátország ugyanezen a szinten állt, Románia pedig a 2015-ös 58 százalékról 2017-re 68 százalékra javított - írja a 24.hu.

Igaz ugyan, hogy ez az eladósodás növekedésével járt, de a román államadósság a GDP 49 százaléka, míg a magyar 2018 harmadik negyedévében a jegybank adatai szerint a GDP 72,8 százalékát érte el.

Ha a gazdaság összteljesítményében meglévő különbséget nézzük, akkor azt találjuk, hogy Orbán-kormány hatalomra kerülése óta, azaz 2010 és 2017 között Románia 393 milliárd dollárral több GDP-t termelt, mint Magyarország. (A hírportál számításában nem az egy főre jutó román és magyar GDP-t hasonlította össze, mivel mindkét ország lakossága jelentősen csökken a rendszerváltás óta, így részben demográfiai, nem gazdasági folyamatoknak köszönhető a fejenkénti GDP emelkedése.)

Ha a 2017-es adatokat nézzük, akkor tavaly a román GDP a Világbank szerint 211,8 milliárd dollár volt, a magyar ennél 72,7 milliárddal kevesebb, azaz 139 milliárd dollár.

Az Európai Parlament a napokban támogatta Románia és Bulgária esetleges csatlakozását a schengeni egyezményhez. Amíg azonban akár csak egyetlen EU-tagállam (például korábban így tett Hollandia) is ellenzi a csatlakozásukat, a kérdés nem kerülhet érdemben napirendre. Tíz nap múlva Románia veszi át az EU soros elnöki tisztségének ellátását.