A francia Tereos Sucre néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy gazdasági megfontolásból lakatot tesz az 1960-ban alapított, évente 63-65 ezer tonna cukrot előállító üzemre. 

A döntés oka, hogy a Marosvásárhely közelében működő gyár az elmúlt évtizedben veszteséget termelt, 2020-ban 32 millió eurós bevételre 5,2 milliós deficitet könyvelt el, ráadásul az adósságai is meghaladják a 30 milliót. Pedig hajdan a legjobb minőségű cukrot itt gyártották az országban, az üzem a kilencvenes években a Coca-Cola beszállítója is volt - írja a Világgazdaság.

A bezárás nemcsak azt jelentené, hogy Romániában mindössze két cukorgyár maradna talpon, de utcára kerülne 160 alkalmazott, és a gyárral szerződéses viszonyban álló, kilenc erdélyi megyében több mint 6700 hektáron gazdálkodó több száz cukorrépa-termesztő megrendelő nélkül maradna. 

A termelők arra is gondoltak, hogy szövetkezetbe tömörülve megvásárolják a ludasi gyárat, ám szándékuk meghiúsult, képtelenek ugyanis kifizetni a francia tulajdonos által kért, sajtóhírek szerint 250 millió euróra rúgó összeget. Felhívásukra pozitívan reagált a bukaresti kormány, előrebocsátva, hogy kész megadni minden támogatást a cukorgyár bezárásának megakadályozására.

Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter szerint a román állam a termesztőkkel partnerségben esetleg magánbefektetőket is bevonva kívánja felvásárolni a gyárat, már kijelölték a tárgyalódelegációt, hamarosan pedig leltárt, auditokat végeznek az üzemet birtokló társaságnál.