Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BSOG cég dokumentációjához 11 érdeklődő, köztük a Romgaz román állami földgáztársaság és az osztrák OMV-Petrom kért hozzáférést, amelyek a – Midia-térségnél ígéretesebb, de csak jelentős beruházások után kitermelhető – mélytengeri Neptun-térségben rendelkeznek 50-50 százalékos részesedéssel.

A Profit.ro gazdasági portál szerint a környező országok (Magyarország, Bulgária és Ukrajna) állami energiavállalatai és kisebb helyi vállalatok is az érdeklődők között lehetnek.

A Romgaz vásárlási szándéka némi meglepetést keltett, tekintettel arra, hogy a román állami vállalat frissen fizetett 1 milliárd eurót a Neptun Deep földgázmező 50 százalékáért, ahol még kétszer ennyit kell befektetnie a termelés megkezdése érdekében.

A Romgaznak ráadásul jövőre mintegy 900 millió lej (72 milliárd forint) extraprofitadót is kell fizetnie, míg az OMV-Petrom a napokban jelezte, hogy értékelése szerint nem tartozik azok közé az energiacégek közé, amelyeknek be kéne fizetniük a „szolidaritási alapba” többletnyereségük 60 százalékát.

Tízmilliárd köbméter tartalékot rejt a gázmező

Romániában tavaly júniusban kezdték meg a kitermelést a Midia földgázmezőn, amely a romániai tengerparttól mintegy 120 kilométerre található. A tenger itt sekély, a talapzat 70 méteres mélységben van. A földgázt 1995-ben, illetve 2007-ben fedezték fel ebben a térségben.

A kitermeléshez szükséges 400 millió dolláros beruházást a 2018-2022 közötti időszakban végezték el. A Midia-kitermelésben a Carlyle-csoport és az EBRD mellett a Petro Ventures Resources SRL 20, a Gas Plus Dacia SRL pedig 10 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A román gázszállítási rendszerüzemeltető Transgaz becslései szerint az első, már működő román offshore-kitermelésből mintegy 6 milliárd köbméternyi energiahordozó kerülhet a romániai gázhálózatba, a gázmező teljes tartalékait pedig 10 milliárd köbméterre becsülik. A Neptun Deep mélytengeri térség az OMV-Petrom adatai szerint tízszer ekkora tartalékokkal rendelkezik, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez pedig még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség - mutatott rá a román gazdasági lap.

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun térségben a tenger mélysége helyenként az 1700 métert is eléri.