Évente 3-4 százalékos gazdasági növekedés kell ahhoz, hogy értelmes időtávon belül megfelelően felzárkózzunk. Ha a felzárkózás stagnál, vagyis ha évi 2 százalék körül állandósul a gazdasági növekedésünk, miközben az euróövezeté ugyanígy nő, akkor azt hiszem, az ügy le van zárva - idézte Dumitrut a román hírügynökség. Véleménye szerint a legnehezebb csatlakozási feltétel a felzárkózás. Az egy főre jutó román GDP az euróövezeti átlagnak körülbelül a 45 százaléka, elég messze a szükségestől. Az euróövezetbe eddig belépett legszegényebb ország Lettország volt: idén januári taggá válásakor az egy főre jutó GDP ott az euróövezeti átlagnak körülbelül a 62 százaléka.

A román GDP az Eurostat adatai szerint az ország EU-csatlakozása, 2007 óta évente átlagosan majdnem 1,8 százalékkal nőtt, miközben az euróövezet átlagosan évi 0,2 százalékos növekedést ért el.

A román statisztikai hivatal előzetes becslése szerint Románia gazdasági növekedése tavaly 3,5 százalékra gyorsult a 2012-es 0,7 százalékról, közben az euróövezetben 0,4 százalékos visszaesést mért a 2012-es, 0,7 százalékos süllyedés után az EU statisztikai hivatala.