Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A központi választási bizottság (BEC) becslése szerint szombaton az első három órában országszerte kevesebb mint 178 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 0,97 százaléka.

Az erdélyi megyékben többnyire elmarad a részvétel az országos átlagtól. A magyar többségű megyék a sereghajtók: Hargita megyéből 0,34 százalékos, Kovászna megyéből pedig 0,47 százalékos részvételt jelentettek helyi idő szerint délelőtt 10 órakor - írja az MTI.

Alacsony szavazási hajlandóságot mutatnak a felmérések másik két, jelentős számú magyar lakossággal rendelkező megyéből is: Szatmár megyében a voksolásra jogosultak 0,54, Maros megyében pedig 0,57 százaléka járult szombat reggel az urnákhoz.

A legmagasabb részvételt, 1,67 százalékot Bihar megyében jegyezték fel. Az élbolyban a dél-romániai Dambovita következik 1,35, és a bánsági Krassó-Szörény megye 1,35 százalékkal.

Bár a népszavazás érvényessége szempontjából kulcskérdés a részvétel, a referendumon nem használják a részvételi adatoknak a 2016-os választásokon alkalmazott valós idejű követését és a többszöri voksolás kiküszöbölését megkönnyítő új informatikai rendszert sem. A mintavételezésen alapuló részvételi becsléseket a központi választási bizottság közli egy előre meghatározott menetrend szerint.

Romániában a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százalékának a részvétele szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, ugyanakkor egy népszavazás csak akkor eredményes, ha a feltett kérdésre a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol.

A román média közvetlenül a szavazás előtt szembesült azzal, hogy a választási hatóság (AEP) a részvételi arányt az állandó névjegyzékben szereplő romániai lakcímmel rendelkező állampolgárokhoz viszonyítja. Kimarad tehát a számításukból és vélhetően a 30 százalékos érvényességi küszöb megállapításánál sem veszik figyelembe a külföldi lakcímmel rendelkező mintegy 600 ezer román állampolgárt, akik azonban - román állampolgárként - voksolhatnak külföldön, ha feliratkoznak a pótlistára.

Szombaton és vasárnap összesen 28 órán át tartanak nyitva a szavazóhelyiségek, a kétnapos voksolás mindenütt helyi idő szerit vasárnap este 21 órakor ér véget.