A Magyar Nemzeti Bank júniusi előrejelzésében nagy valószínűséggel rontani fogja mind a 2012-es, mind pedig a 2013-as növekedési prognózist, a legfrissebb adatok alapján ugyanis az idén recessziót, jövőre pedig egy nagyon-nagyon visszafogott növekedést lehet prognosztizálni Magyarországon - jelentette ki Simor András, az MNB elnöke csütörtökön Szombathelyen.

A jegybankelnök a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén elmondta: márciusi előrejelzésükben ez évre stagnálást, a jövő évre pedig 1,5 százalékos növekedést valószínűsítettek, az első negyedéves GDP azonban 1,5 százalékos visszaesést mutatott, a csütörtök reggel nyilvánosságra került áprilisi ipari termelési adat pedig három százalékos visszaesést, ezért szavai szerint szinte elkerülhetetlen, hogy csökkentsék előrejelzésüket.

Simor András szerint tavaly még a kilábalás jelei látszottak, hiszen 2010-2011-ben elindult egy szerény növekedés, ami úgy tűnik, most megállt. Ennek oka az európai adósságválság, amelynek során az európai államok és bankok "egymást fertőzik", kerülnek nehéz helyzetbe. Folyamatosan romlik az európai bankok portfóliója, ezért a bankoknak, miközben tőkét kell emelniük, visszafogják a finanszírozást, ennek eredményeként viszont lassul a gazdasági növekedés, ami rontja az államadósság visszafizetésének esélyeit - fejtettei ki a jegybankelnök.

Magyarországot különösen érzékenyen érinti az euró válsága, hiszen exportpiacaink szűkülnek, kevesebb terméket tudunk eladni, kockázati megítélésünk pedig számottevően romlik, mert amikor válság van, mindig azoknak az országoknak a kockázati megítélése romlik a leginkább, amelyeket sebezhetőnek tartanak. Ennek következtében drágul a finanszírozási költség, és gyengül a forint. Beszűkülnek azok a források is, amelyeket a hazai bankok kapnak az anyabankoktól, ennek következtében a lakosság is visszafogja a fogyasztását, mindez pedig rontja a beruházási kilátásokat, a foglalkoztatást és a növekedési pályát is - magyarázta Simor András.

Magyarország exportpiaci részesedése ugyanakkor még mindig jobban növekszik a külső keresletnél, ebben a tekintetben az ország nem áll olyan rosszul, mint a finanszírozásban, amely nagyon drága és minden válságszituációban jelentősen nő. Noha az éves egyenlegekben jelentős a javulás, a növekedési kilátások nagyon alacsonyak, az államadósság törlesztőrészlete viszont magas - fűzte hozzá.

Ebből a körből úgy lehetne kitörni, ha a IMF-el és az Európai Unióval tető alá hoznánk a megállapodást, ami jelentősen csökkenthetné a finanszírozási költségeket, és ezzel a növekedést is segítené. Simor András szerint egyértelmű versenyhátrányt jelent a magyarországi bankrendszer helyzete, hiszen a régióban, de Európában is Magyarország az egyetlen ország, ahol a bankrendszer veszteséges. Szavai szerint nyilvánvaló, hogy egy ilyen bankrendszerbe nem tűnik vonzónak további pénzeket fektetni, ez pedig jelentősen visszafogja a magyar bankrendszer hitelezési képességét.

A jegybankelnök szerint a kormányzat idén három százalékot meghaladó fiskális szigorításra kényszerül, egyébként ugyanis nem tudná az államadósságot csökkenő pályára állítani, éppen ezért következő két évben nem lehet számítani a belső fogyasztás növekedésére, így a következő időszakban is az exportnak kell majd a gazdaságot előre vinnie.

QP | Quality Placement