A jelek szerint a német kivitel nem képes tovább dinamizálni a magyart − derül ki a legfrissebb külkereskedelmi adatokból. A KSH számai szerint a jól sikerült januárral szemben az idei második hónap stagnálást hozott, a folyó áras év/év mutatók közül egy sem volt képes pluszba kerülni, ráadásul az import nem lett kisebb. Februárban ugyanis az export forintértéke 0,9 százalékkal csökkent, az importé pedig stagnált a 2012-es bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 1,2, a behozatal pedig 0,1 százalékkal mérséklődött, míg dollárban számolva pedig az előbbi stagnált, az utóbbi 0,8 százalékkal nőtt.

Az előzetes adat szerint 2013. februárban a kivitel 1925 milliárd forintot (6,57 milliárd euró), a behozatal 1729 milliárdot (5,90 milliárd euró) tett ki. Az eltérő dinamika miatt a tavalyi magas havi aktívumot nem sikerült megközelíteni: a mérleg többlete februárban csupán 673 millió euró lett − szemben a 2012. februári 743 millióval.

Az idei kilátások továbbra is vegyesek. Egyrészt minden valószínűség szerint egyre jobban felpörögnek az exportra termelő nagy autógyártók, de a magyar kivitel más részére is igaz, hogy alakulása alapvetően attól függ, hogy Németország hogyan teljesít. A kivitel javulása hagyományosan komoly importbővüléssel is jár, mert a magyar kivitelnek magas az importhányada. Másrészt viszont a belső kereslet kitartóan pang. Így az export és az import dinamikája továbbra is hasonlóan alakulhat, legfeljebb az utóbbi kicsit magasabb lehet. Így összességében a külkereskedelmi többlet nincs veszélyben.

A Reuters legutóbbi, márciusi konszenzusa alapján a piac némi romlásra számít idén a 2012-es 6,8 milliárd euró szufficit után: 2013 egészére csupán 6,7 milliárd eurós többletet vár, eközben a 2014-es várakozás újra 7 milliárd közelébe esett, 7,1 milliárd eurónál jár.