Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság hétfői számának cikke


Néhány százalékkal emelkedhet tavasszal a magyarországi lakossági földgáz ára, az év egészében pedig az inflációt minimálisan meghaladó mértékben, 4-5 százalékkal drágulhat az energiahordozó - mondta el Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.


Az előrejelzések szerint az olaj jelentős drágulására egyelőre nincs nagy esély, ezért az ahhoz kötött gázárak terén sem várható elmozdulás; az üzleti szférában akár csökkenhetnek is az árak. A dollár/forint árfolyam azonban szintén meghatározó a kérdésben, miután az energiahordozót dollárban jegyzik. A választásokkal kapcsolatos bizonytalanság pedig valószínűleg átmenetileg gyengítheti a forintot, de az éves átlagárfolyam vélhetően nem fog jelentősen eltérni a jelenlegitől. Összességében Hegedűs Miklós idén negyedévente átlag 1-2 százalékos lakossági földgázár-emelkedést vár.


Tíz százalék alatti, leginkább öt százalék körüli lakossági gázáremelést tart elképzelhetőnek tavasszal Kiss Péter, a KPMG energetikai és közüzemi szektorának globális vezetője. Szerinte az is az emelés tavaszi időzítése mellett szól, hogy ilyenkor kevésbé fájdalmas, viszonylag kisebb ellenkezéssel találkozik egy ilyen döntés. A valószínűsíthető drágulást a magyar lakossági földgázárakban megjelenő rendszerhasználati költségek nem indokolják, hiszek ezeket a költségelemeket a közelmúltban vizsgálták felül. A valószínűsíthető végfogyasztói áremelkedést tehát kizárólag maga a földgázár, illetve annak változása befolyásolhatja.


Tavaly október óta a kőolaj hordónkénti világpiaci ára meglehetősen szűk, 69 és 84 dollár közötti sávban mozgott, Kiss Péter is csak hosszabb távon vár egyértelműbb áremelkedést, párhuzamosan a világgazdaság válságból való kilábalásával, ami ismét élénkítőleg hat majd a keresletre és várakozásai szerint a forint gyengülése is a drágulás irányba hat majd.


A Magyar Energia Hivatal negyedévente dönt a lakossági földgáztarifákról, az egyetemes szolgáltatók által benyújtott javaslatok alapján. Az energiahivatal tájékoztatója szerint a januártól érvényes végfelhasználói árakat a 2009. november 16. és december 14. közötti forint/dollár árfolyam, illetve az importár határozta meg. Márpedig a forint érezhetően gyengült a dollárral szemben: míg februárban végig 190 forint fölött állt s jelenleg 200 forint közelében jár az árfolyam, addig az előző döntést megalapozó időszakban többnyire a 180 forintot sem érte el a zöldhasú jegyzése. Így októberhez viszonyítva átlagosan 4 százalékkal nőttek az árak, azonban fogyasztói csoportonként nagy eltérések voltak, a lakosság nagy részénél csökkentek a terhek.


Régebben a Főgáz a honlapján közölte az átlagos magyar háztartás átlagos gázszámlaadatait is, de ez már a múlté, mivel a számla összege annyi tényező függvénye, hogy egy ilyen általánosítás megtévesztő lehet Bálint Norbert szóvivő szerint.