A kisebb településeken lakhatási támogatást vagy szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek, de Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket, például Ferencváros 45 ezer forintos plusz juttatással próbálja a kerületbe csábítani az óvodapedagógusokat - olvasható az Eduline cikkében.

Nagyon komoly hiány van óvodapedagógusokból, ráadásul egyre jobban öregszik a szakma, 55 év körül lehet az óvodapedagógusok átlagéletkora - mondta az Eduline-nak Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke.

Jelenleg több mint 760 óvónői álláshirdetést lehet találni a közszolgálati állásportálon, a Közigálláson - ebből 117 budapesti hirdetés. (A családoknak üzent a kormány - ezt a cikket olvasta?)

Annak ellenére kevés a pályakezdő óvodapedagógus, hogy a képzés évről évre a legnépszerűbb szakok közé került a felvételin, általában 1600-1700 elsőéves kezdi meg tanulmányait. "Csakhogy azok közül, akik megszerzik a diplomát és az ahhoz szükséges nyelvvizsgát, sokan már be sem lépnek egy magyarországi óvoda kapuján, hanem mennek ki külföldre" - mondta a portálnak Verba Attiláné.

A pályakezdő óvodapedagógusok három évig nem léphetnek tovább a "gyakornok" kategóriából, ez pedig azt jelenti, hogy csak az illetményalapot, azaz bruttó 182 700 forintos fizetést kapnak. További részletek az Eduline cikkében olvashatók.