Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2018 április index kisebb a 2018 márciusi (56,6 pont) értéknél, és a hetedik legmagasabb áprilisi érték. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; az áprilisoké 52,0).

A részindexek közül a termelési mennyiség mutatója csökkent márciusihoz képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harminckettedik alkalommal.

Az új rendelések indexe gyengült, de 50 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi.

A foglalkoztatottsági mutató az elmúlt hónapokhoz hasonlóan áprilisban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke alacsonyabb lett márciushoz képest, és ezzel a hatodik legmagasabb áprilisi 1995 óta.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonnegyedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex növekedett márciushoz képest, így harmincnégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindexnél esetében hasonló folyamatról lehet beszélni: az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminchárom hónapja tart.

Ebben a hónapban flakon, hőcserélő, kanna, papír, sarokelemek és üveg kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést - közölték a logisztikusok. Hiány volt acélból, alapanyagokból, alumíniumból, félkész termékekből, hidraulikus munkahengerből, motorokból, műanyagból, műanyag granulátumból, nyersanyagokból, papíripari alapanyagból (rostból), poliamidból, speciális egyedi alkatrészekből, tartalék alkatrészekből, vegyipari alapanyagokból (mellkétermékből). Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.

Fotó forrása: Pixabay.com.