A válság nyomán munkahelyüket elvesztők fiatalabbak és képzettebbek azoknál, akik a krízist megelőzően kerültek az álláskeresők közé - mondta Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter a Magyar Közgazdasági Társaság 47. vándorgyűlésén, Zalakaroson. Az új munkanélkpliek több mint 40 százaléka 25 év alatti, kétharmaduk szakképzett. Mindez azt jelzi, hogy a költséghatékonyságra törekvő vállalatok nem szívesen bocsátják el a tapasztalt munkaerőt, inkább a fiatalokat építik le - fogalmazott Herczog. Hozzátette: fenn kell tehát tartani a fiatalok elhelyezkedését segítő munkaerő-kereslet ösztönző intézkedéseket.


A recesszió következtében az elbocsátásokat és az új munkahelyeket is figyelembe véve nettó 90 ezerrel csökkent a munkahelyek száma, csoportos létszámleépítés keretében október óta 650 vállalkozás 40 ezer munkahely megszüntetését jelentette be. Utóbbiak fele a közép-dunántúli és a közép-magyarországi régióból, azaz a gazdaságilag legfejlettebb területekről került ki, ami azt is jelenti, hogy nem nőttek a területi különbségek a munkaerőpiacon.


Május-július átlagában 9,7 százalék volt itthon a munkanélküliségi ráta, ennek 2,2 százalékpontos növekedését a válság következtében megszűnt munkahelyek magyarázzák.


Finanszírozási kedvezmény hitelgarancia vagy kamattámogatás formájában, járulékkedvezmény, állásidő és az átmeneti részmunkaidős foglalkoztatás támogatása, a támogatásoknál kevésbé szigorú foglalkoztatási követelmények megfogalmazása, egyedi támogatások - e megoldásokat látnák célszerűnek a cégek a foglalkoztatottsági helyzet javítására tett állami lépések között.


A miniszter elmondta: a kormány közel ötvenmilliárd forintot csoportosított át saját és uniós forrásból munkahelymegőrző és -teremtő programokra. Az uniós pénzekből megvalósított támogatásokhoz a Bankárképző dolgozott ki egy olyan algoritmust, amelynek segítségével megítélhető, hogy a pályázó vállalkozások valóban a válság miatt kerültek-e rosszabb helyzetbe. E megoldással eddig a támogatásra pályázók mintegy 20 százalékát szűrték ki, 426-ból 77-et.