A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 49,9 pont lett a szeptemberi 52,4 után - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). 2010 júliusa és 2011 szeptembere között még folyamatosan bővült a feldolgozóipar, ám az azóta eltelt hónapokban csak hatszor történt hasonló, amire a 2008-2009-es válság óta nem volt példa. A mostani érték az idei negyedik szűkülő hónap, de a legmagasabb ezek közül, viszont a hosszútávú októberi átlagot - a növekedést jelző 51,8-es értéket - alulmúlja.

Kép: Forrás: MLBKT

Ami az egyes részindexeket illeti, a termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de így is zsinórban hatodik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben tizenegyszer volt nagyobb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani csak a tizennegyedik legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már ötödször csökkent az idei évben - ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, de az ütem enyhe. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a tizennegyedik legmagasabb érték 1995 óta. Az index értéke harmincnyolc hónapból harminchatszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012. augusztusban tapasztalt csökkenést követően, hatodszor az idei évben. Az idei októberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a hatodik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre hat-négy az állás a növekedésnek.

2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak három hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, és most, októberben. A mostani érték azonban 1995 óta így is a harmadik legmagasabb októberi, köszönhetően annak, hogy nagyon közel van a változatlanságot jelentő határhoz.