Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 47,1. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada áprilishoz képest összességében kedvezőtlenebb folyamatokról számolt be. Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. június - 2012 májusa között eltelt évhez képest, de akkor az ötből négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. június - 2011. május között ugyanakkor csak egy szűkülő hónapot mértünk. A május havi index 4,4 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi értéknél (51,5). Május összességében átlagon felüli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a májusoké 52,4), és a mostani érték ezt mélyen alulmúlja. Az elmúlt három évben a májusi átlag (51,9) jóval az idei érték felett volt.

Ami az egyes alindexeket illeti, a termelési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest is, de a múlt havi bővülés után immár a termelt mennyiség csökkenését jelzi. A mostani érték nagyon alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben csak egyszer volt kisebb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökent, és a mostani a legalacsonyabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek megfelelően csökkent, másodszor az elmúlt hat hónapban, ami még mindig kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hat hónapból három szűkülés).

A májusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett áprilishoz képest, és az ütem erősödött. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték. Az index értéke negyvenöt hónapból 44-szer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek elkezdtek csökkenni az elmúlt nyolc hónapban tapasztalt bővülés után. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján némileg átlag alatti, de csak az ötödik legalacsonyabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig négy-egy a bővülés javára.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak öt hónapban jelzett csökkenést, 2012. júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben, valamint a jelen májusi hónapban. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend maradt abba.