Szeptemberben folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése, a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számítva - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első kilenc hónapjában 4,4, szeptemberben 7,3 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH. Az elemzők éves szinten 6,7 százalékos mínuszra számítottak. A folyó áron számított forgalom kilenc hónap alatt 211 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel korábbinál, havi szinten 0,5 százalékkal mérséklődött.

Az országos kiskereskedelmi üzletek és csomagküldők 2009 első kilenc hónapjában 5265 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből szeptemberben 620 milliárd realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 23 százalék volt a KSH adatai alapján.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2009 első kilenc hónapjában 3,5, szeptemberben 5,7 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában, a itteni kiskereskedelem jelentős részét - 91 százalékát - lebonyolító hiper- és szupermarketek, vegyesboltok értékesítésének volumene 6,4 százalékkal csökkent 2008 szeptemberéhez képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első kilenc hónapban 7,7, szeptemberben 11,2 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál, az előző hónaptól 0,5 százalékkal maradtak el.

Szinte minden üzlettípusban mérséklődött a forgalom - az előző év szeptemberihez mérten a legnagyobb visszaesés továbbra is az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben volt.

A benzinkutak 0,5 százalékkal növelték értékesítésüket az első kilenc hónapban, szeptemberben azonban 1,4 százalékkal elmaradt előző év azonos időszakitól, havi szinten pedig 0,6 százalékkal mérséklődött forgalmuk.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2009 szeptemberében tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,5, az eurózóna országaiban 3,6 százalék volt éves szinten. Növekedést csak 4 tagállamban - Lengyelországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Svédországban -, csökkenést viszont 14 tagállamban mértek, közülük a balti államokban volt a legjelentősebb a visszaesés.