Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Október végére az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek lejárt tartozásállománya 82,7 milliárd forintra hízott, ez 8,6 milliárdos növekmény a szeptemberi állapothoz képest - derül ki a MÁK honlapjáról. A 82,7 milliárdból 11,8 milliárdnyi szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás.

Az összes tartozás 56,6  százaléka, 46,8 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, ebből 46,2 milliárd forintnyi a szállítók-szolgáltatók kifizetetlen számláinak összege.

A legnagyobb adósok listájának éllovasa továbbra is az MH Egészségügyi Központ, melynek adóssága a szeptember végi 2,2 milliárd forintról csaknem 2,8 milliárdra gyarapodott. A jelentős tartozást felhalmozó egyetemek közül többnél viszont október végére tetemes csökkenést regisztrált a MÁK. A Debreceni Egyetemen például 1,8 milliárd forintról 1,3 milliárd forintra, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 2,5 milliárdról 1,7 milliárdra apadt az adósságállomány.

Az egészségügyi intézmények nagy részénél 10 százalék körüli a növekedés egyik hónapról a másikra, a nagy megyei kórházakban inkább a 20-30 százalékos gyarapodás jellemző, több kórházban viszont ennél is jobban megugrott a tartozások növekedése. A Fejér megyei Szent György Oktató Kórházban például 1,13 milliárd forintról 1,7 milliárdra, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban egymilliárdról másfél milliárd fölé ugrott az adósság, a BAZ megyei kórházban pedig október végére csaknem megduplázódott a szeptemberi 549 milliós forintos összeg. Megállíthatatlannak látszik a budapesti Péterfy eladósodása, itt 1,3 milliárd forintról több mint másfél milliárdra, az Uzsoki utcai kórházban pedig 66 millióról 426 millió forintra dagadt a tartozásállomány.

Nincs itt semmi látnivaló

Noha az elmúlt hónapokban úgy tűnhetett, hogy 40 milliárd forint körül stabilizálódik a kórházi adósságállomány, a mostani növekedés mégsem meglepő, egyfelől mert az őszi hónapokban a nyárinál több ellátási feladat jut ugyanarra a szűkös forrásra, másfelől a Kórházszövetség saját felmérése is az adósságállomány havi 3-5 milliárd forintos növekedését jelzi - válaszolta lapunk kérdésére Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a rendszer forráshiányos. A hátralévő hónapokban további 6-10 milliárddal dagadhat az állomány, a Kórházszövetség  nagyjából 55-60 milliárdos év végi tartozásra számít - tette hozzá Velkey György.

Nincs a friss számokban semmilyen meglepetés - erősítette meg Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára is. A kórházi beszállító cégek arról számolnak be, hogy nem változott a fizetési morál, az Egészségbiztosítási Alap számait nézve pedig ezúttal az év végi kasszasöprésben sem lehet bízni - fűzte hozzá.

Rásky László arra számít, a jelenlegi trend mellett jövő tavaszra nagyjából ugyanakkora lesz az adósságállomány, mint 2015 első negyedévének végén.  Az azért persze nagy különbség, hogy 2015-ben a cégek bízhattak a 60 milliárdos konszolidációban, most viszont még ígéret sincs az adósságok akár részleges rendezésére. Így viszont nagy kérdés, hogyan telik majd el a 2016-os esztendő - vetette fel az OSZ főtitkára.

A kórházak pénzügyi helyzete legalább 10 éve folyamatosan romlik, s miközben a kormányzati kommunikáció szerint egyre több pénz jut az egészségügyre, az adósságnövekedés megállítására nem látszik a megoldás. A havi szintű, egyszer-egyszer előforduló megtorpanásokkal együtt is a trend változatlan, alátámasztva azt a szakmai álláspontot, mely szerint a jelenlegi struktúrában nem elegendőek a gyógyításra szánt források.