A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A Molnak és a horvát kormánynak egyek az érdekei a horvát olajtársasággal, az INA-val kapcsolatban, azonban ez csak hosszabb távon igaz − mondta a Napi Gazdaságnak Pletser Tamás, az Erste Bank Zrt. olajipari elemzője. A távlatokban ugyanis mindkét félnek az az érdeke, hogy egy jól működő társaság váljon a horvát olajcégből. Rövid távon azonban nem ennyire egyértelmű a kép. A Mol ugyanis érdekelt lenne benne − hiszen rengeteg pénzt fektetett már be a cégbe −, hogy végbemenjen az a racionalizálási folyamat, amellyel az INA hatékony olajvállalat lehet. Ez ugyanakkor sok megszorítással és elbocsátásokkal járna, például a sisaki finomítóban. A horvát kormánynak a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között ehhez nem fűlik a foga, hiszen több mint 20 százalékos munkanélküliséggel kell megküzdenie. Így egyáltalán nem várható gyors megállapodás az ügyben, sőt akár évekig, a következő választásokig is elhúzódhatnak a tárgyalások − véli Pletser.

Az elmúlt időszakban, a horvátok uniós csatlakozásával újból célkeresztbe került a Mol több fronton is Horvátországban. A legutóbbi hírek szerint például az egyeztetések még el sem kezdődtek, a Molhoz ugyanis ilyen jellegű kérés nem érkezett a horvát kormánytól, ugyanakkor horvát lapok már tudnak titkos tárgyalásokról. A megbeszéléseken az INA felett 2009-ben megszerzett irányítási jogok és az elvárt fejlesztések lehetnek napirenden. Mindez azért érdekes, mert korábban szó volt a veszteséges gázüzletág átvételéről a kormányzat részéről, ami − ahogyan korábban Magyarországon is − most a horvátoknál jelent nagy terhet a cégnek. A horvát kormánynak azonban most van elég baja, nem valószínű, hogy szüksége lenne a veszteséget halmozó tevékenységre − véli Pletser. Ugyanakkor az irányítási jogok is nagy port kavartak fel, amelyeket szintén szerződésben rendeztek. Mivel azonban ezek a horvát kormány számára is nagyobb jogokat biztosítanak, mint tulajdoni hányaduk alapján járna, valószínűleg nem ver fel nagyobb port. A barátságosabb hangvételnek az is jele lehet, hogy tavaly lecserélték a felügyelőbizottságban a horvát tagokat és egy sokkal békülékenyebb, a munkára koncentráló testület jött létre.

Kép: Napi grafikonok

Mindeközben az is érdekes, hogy a horvát törvények szerint az INA-ban meglévő részesedést 25 százalékra kellett volna csökkentenie a kormánynak az uniós csatlakozásig. Bár erre uniós jogszabály nem kötelezi az országot, azonban lapunk információi szerint ezt a törvényt még nem módosították, egyszerűen csak nem tartották be.

Így nem csoda, hogy több elemző is arra hívta fel a figyelmet az elmúlt időszakban, hogy a horvát kormányzattal hamarosan megkezdődő tárgyalások az INA felett 2009-ben megszerzett irányítási jogokkal és az elvárt fejlesztésekkel kapcsolatosan komoly hatással lehetnek a cég értékére.

Mindezek mellett a Mol szerdán publikálja a második negyedéves számait is. A várhatóan gyenge második negyedéves gyorsjelentés ugyancsak óvatosságra késztetheti a befektetőket, hiszen valószínűleg rámutat majd a külső környezet gyengeségére. A tisztított üzemi eredmény a Napi Gazdaság konszenzusa szerint 37 milliárd forint lehet, ami közel 50 százalékos visszaesés az előző negyedévhez képest. A tisztított EBITDA 110 milliárd forintot tehet ki, míg a nettó profit 8,1 milliárd forint lesz a szakértők szerint. A második negyedéves számok így igencsak gyengék lehetnek, sőt volt olyan brókercég, amely éves eredmény-előrejelzését is veszélyben látja. A csökkenés mértéke pedig akár 15 százalék is lehet. A gondot az jelenti, hogy a Mol esetében a kitermelés teljesítménye a meghatározó, azonban ebben a negyedévben ez a tevékenység is jelentősen visszaeshetett a szabályozói környezet változása miatt és az olajpiaci tendenciák sem voltak kedvezőek.