Folytatódik a német gazdaság élénkülése a második félévben, de várhatóan kisebb ütemben, mint az idei első hat hónapban - tartalmazza a német gazdasági minisztérium pénteken ismertetett havi előrejelzése.  

A második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, ami a legnagyobb bővülés volt a német újraegyesítés óta. Az első negyedévi növekedés 0,2 százalék volt. Tavaly átlagosan 4,9 százalékkal csökkent a német GDP.

A gazdasági növekedés hajtóereje az export bővülése volt az idei második negyedévben. A minisztérium most azzal számol, hogy a második félévben is bővül a kivitel, de némileg mérsékeltebb ütemben. Eközben ugyanakkor erősödik majd a belső kereslet a munkanélküliség mérséklődésével.

Júliusban 2008 novembere óta legalacsonyabb szintre csökkent a német munkanélküliség, már a 13. egymást követő hónapban mérséklődött.

A hivatalos kormányzati előrejelzés szerint idén 1,4 százalékkal nő a GDP. A kormány októberben ismerteti új várakozását, de Rainer Brüderle német gazdasági miniszter a múlt héten azt mondta, hogy az idei növekedés két százalék feletti lesz. Hasonlóan vélekednek a vezető német gazdaságkutató intézetek is.