Magyarország vezető helyen szerepel az OECD legfrissebb jelentésében az abszolút és GDP arányos gyógyszerkiadásaival. Bár a közismerten rossz magyar megbetegedési mutatók akár még indokolhatnák is a magas kiadásokat, a valós adatok mégis mást mutatnak - olvasható az IGYE közleményében.

Nemzetközi összehasonlításoknál nem határozható meg egységesen, hogy mit értenek az egyes országok gyógyszerkiadás alatt és a számítási módszertanban is eltérések vannak (pl. a gyártói befizetések figyelembevétele, fekvőbeteg szakellátás gyógyszerköltségeit tartalmazzák-e az adatok, gyógyászati segédeszközök kiadásainak beszámítása a gyógyszerkiadások közé, stb.), így ezen eredményekből hibás következtetések vonhatók le.

Kép: Gyógyszerköltés megoszlása finanszírozási forrás szerint 2013

Ezért elengedhetetlen lenne a nemzetközi szervezetek részéről az egységes módszertan és validálási folyamat kialakítása. Ezt a megállapítást támasztja alá Kaló Zoltán és munkatársainak tanulmánya, amelyben a szerzők "...egységes módszertan kialakítását javasolják a gyógyszerkiadások összehasonlíthatóságának javítására." Azt is leszögezik, hogy "...azok a hazai és nemzetközi döntés-előkészítő elemzések, amelyek a fenti tényezőket nem veszik figyelembe, félrevezetőek lehetnek." Ezen tényezőket figyelembe véve a hazai gyógyszerfogyasztási mutatók kalkulálásánál arra a megállapításra jutottak, hogy "hazánkban a gyógyszer-közkiadások részaránya nemzetközi viszonylatban még akkor sem magas, ha nem korrigáljuk az adatokat a gyártói befizetésekkel."

Néhány hónappal ezelőtt a Magyar Gyógyszerész Kamara közzétette saját számításait és a 2012-es OECD jelentésben szereplő 2,5 százalékos állami helyett 1,69 százalékos teljes (állami + magán) kiadási mértéket talált. Az azóta emelkedő GDP miatt ez az arány mostanra csökkent. Az  elmúlt 10 év során Magyarország a világ egyik leghatékonyabb árszabályozó és árcsökkentő rendszerét alakította ki, amelynek következménye, hogy a hazai gyógyszerárak nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabbak között vannak, továbbá a gyártók jelentős, évente mintegy 60 milliárd forint befizetéssel tovább csökkentik az ország gyógyszerkiadásait.

Forrás: OECD
Kép: Gyógyszerkiadások fejenként és GDP arányosan 2013

Ennek eredményeként a gyógyszerközkiadások nem érik el azt a szintet amely az ország egészségügyi mutatói alapján kívánatos lenne, pedig az IGYE szerint a hatásos és biztonságos gyógyszer az egészségbe történő állami befektetés egyik leghatékonyabb eszköze. A magyarok egészségi állapotának javításához elengedhetetlen az erre szánt kiadások növelése.