Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez az alapítványok teljes pénzügyi befektetéseinek közel 80 százaléka, az alapítványoknak ugyanis összesen 206 milliárd forintnyi pénzügyi befektetésük volt - írta a portál.

Az önfinanszírozásra fordított 160 milliárdon túli pénz nagy részét az alapítványok állampapírban tartották, illetve vastag szeletet képviseltek az MKB Bank céges kötvényei. Az alapítványok régi szokásukhoz híven 4 milliárd forintot tartottak bankbetétként Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás bankjában, az NHB-ban, illetve némi aprót, 714 millió forintot az MKB-nál.

Ami a 15 milliárd forintos önbefektetést illeti, technikailag úgy zajlott, hogy az egyik alapítvány, a PADE (Pallas Athéné Domus Educationis, hivatalosan főfeladata a szakemberképzés) ekkora értékben vett vállalati kötvényeket, amiket az Optima Zrt. bocsátott ki. A kötvények 2032-ben járnak le, vagyis gyakorlatilag a PADE meghitelezte a saját cégét (még) 15 milliárd forinttal 2032-ig. A PADE a pénz nagy részét (szűk 10 milliárd forintot) euró állampapírokból csoportosított át az Optimába, kisebb részét (bő 5 milliárd forintot) az MKB Bankba fektetett 13 milliárdjából - írta a Zoom.hu.

Az alapítványok a vagyonukat egyre jobban kiszervezik a saját cégeikbe. Ezzel egyrészt elejét veszi annak, hogy az ECB többször figyelmeztette a jegybankot, hogy alapítványai az állampapír-vásárlásaikkal az államadósságot finanszírozzák és beavatkoznak az állampapírpiac működésébe. Másrészt pedig bár a Kúria 2015-ben kimondta, hogy az alapítványok közfeladatot ellátó szervnek minősülnek, így nyilvánosságra kell hozniuk a pénzügyeiket,, az alapítványok cégei viszont már más lapra tartoznak, azoknak nem kell nyilvánosságra hozniuk részletes gazdálkodási adataikat.