Május végén elkezdődtek a Sajó szlovákiai szakaszán február óta tartó szennyezés megállítását célzó munkálatok - írja a Világgazdaság. Február dereka óta tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. A Rozsnyó járásbeli alsósajói Siderit állami ércbányából naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba.

Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak.

A Siderit bányaüzeme 1975 és 2008 között működött, majd a vállalat csődbe ment. A szlovák állami Vasércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek. Jan Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter múlt heti bejelentését követően, május 27-én pénteken megkezdődtek a Sajó szlovákiai szakaszán a szennyezés megállítását célzó munkálatok.

Bár korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a folyó élővilága az érintett szakaszon teljesen kipusztult, ez szerencsére nem teljesen pontos. Az adott szakasz ugyan élhetetlenné vált, ám az élőlények jelentős része el tud vándorolni a területről.