Bár az elektronikus fizetés térnyerése töretlen, ami miatt a hagyományos készpénzátutalási fizetés folyamatosan piacot veszít, mégis az a helyzet, hogy a sárga csekkes, hivatalos nevén postai átutalási megbízásos fizetésekre nem vonatkozott a januárban életbe lépett változás - olvasható a portálon.

A jövő évi adótörvények keretében viszont úgy módosítanák a jogszabályt, hogy a sárga csekkes átutalások után azok rendszeren belüli indítója, a Posta Elszámoló Központ is mentesül 20 ezer forintos értékhatárig a 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése alól. Az illeték ott is a 20 ezer forint feletti részre vonatkozik majd, és az egy tranzakcióra jutó maximális illetékösszeg 6 ezer forint lehet.

A módosítás eredményeként a postai készpénzbefizetésekből eredő átutalásoknál a tranzakciós illeték terén a pénzforgalmi szolgáltatókkal azonos szabályozást vezetnek be. A sárga csekkek esetében a tranzakciós illeték lakossági átutalásokhoz hasonló csökkentése azonban kérdéseket vet fel. Igaz, hogy a csekkek befizetői döntően lakossági ügyfelek, ám a csekkek kibocsátói közmű- és egyéb szolgáltatók, ők azok, akik fizetnek a Magyar Postának a szolgáltatásért.

A szolgáltatók pedig a sárga csekk költségét jogszerűen átháríthatják a fogyasztókra a felszámított szolgáltatás díjában. Jövőre azonban csökkenni fog a közműcégek terhe, ami várhatóan a díjakban is érvényesülni fog.