A sárgadinnye június végétől szeptember elejéig kapható, de próbálkozhatunk saját termesztéssel is. Szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort.

A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Ételt csak okosan oldalon.

Vásárlásakor inkább hagyatkozzunk a szaglásunkra. Ha a dinnyék között válogatunk, óvatosan forgassuk, emelgessük a sérülékeny gyümölcsöt. A méret nem jelzi az érettséget: a dinnye termőhelyére utal. Jobb körülmények között nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye. A méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett.

Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét. Mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli egyedet régen, illetve éretlenül szedték le - azt ne válasszuk!

A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele - ez a dinnye lehet, hogy elkezdett belülről erjedni. Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne.

Hűvös helyen 5-6 napig tarthatjuk el. Csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.