Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusának története 1531-ben kezdődött. Azóta számos átalakuláson és névváltoztatáson ment keresztül. 1998-ban megszűnt, mint önálló felsőoktatási intézmény és a Miskolci Egyetem karai közé integrálódott. 2013-ban az egri Eszterházy Károly Főiskola sárospataki telephelyeként folytatta a képzéseket, 2016-ban pedig az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campus néven működött tovább. Most újabb mérföldkőhöz érkezett a tanítóképző: augusztus 1-től önálló egyetemi rangot kap.

„A Tokaj-Hegyalja és Zemplén, annak kapcsolódó környezete fejlesztése sikerességéhez megalapozottan szükséges feltétel egy hatékonyan működő felsőoktatás. Az egyetem köznevelésre, szakképzésre és a felnőttek oktatására gyakorolt hatása is elvárhatóan jelentősebb lesz. A térség különleges erősségét jelentő tokaji bor, a kultúrtáj és turisztikai adottságok igénylik a jól képzett szakembereket.  A több mint 20 éve integrált keretben történő működés eddigi eredményei nem voltak igazán célravezetőek ebben a szervezeti formában. A döntés átgondolt, a tervek szerint eredményre vezető az önálló alkalmazott tudományok egyetem formában létesülő Tokaj-Hegyalja Egyetem működésével.” – nyilatkozta a Napi.hu-nak Hauser Zoltán, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Előkészítő Bizottságának elnöke, az Eszterházy Károly Egyetem korábbi rektora.

Az egyetem az "új modellt" fogja követni, vagyis alapítványi fenntartású lesz. A kuratórium tagokról ugyan még nem született döntés, korábban azonban Stumpf István, a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos, volt alkotmánybíró, Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Waberer's International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója, Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, valamint Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora voltak azok, akiknek a neve a helyi sajtóban felmerült.

Korábbi nyilatkozatokból az is kiderül, hogy az új intézményben az előzetes tervek szerint megmarad a hagyományos tanító- és óvópedagógus képzés. A turizmus-vendéglátás, valamint a szőlészeti-borászati oktatást pedig átalakítják, hogy színvonaluk javításával nemzetközi szintűvé fejlesszék azokat. 

„Ez egy kiemelt cél! A borvidék egyedisége, különlegessége és nemzetközi ismertsége, az itt lévő szakképzett humánerőforrás, a Tokaji Kutatóintézet dinamikus fejlődése és a már most is érzékelhető külföldi hallgatói érdeklődés már önmagában is hordozza azt az adottságot, amit ebbe az irányba fejleszteni célszerű és érdemes feladat!” – mondta hírportálunknak Dr. Hauser Zoltán a szőlészeti-borászati képzés színvonalának nemzetközivé emelése kapcsán. 

A szakember kérdésünkre azt is elmondta, hogy középtávon az THE 600-900 hallgatóval számol, akikhez kapcsolódnak majd a helyi szakképzésekben és felnőttoktatásban részvevők, valamint a nonformális tanulásnak is jelentős teret tervez az egyetem. Az induló években pedig jelentős infrastrukturális fejlesztéseket terveznek, de annak részletei csak a fenntartó megalakulását követően válhatnak véglegessé.