Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Varga Judit igazságügyi miniszternek Schadl Györgyről, a végrehajtók letartóztatásban lévő elnökéről - vette észre a 24.hu.

Sajtóinformációk szerint már 16 gyanúsítottja van a Schadl és Völner Pál korábbi igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár nevéhez köthető korrupciós ügynek - noha Schadl letartóztatásban van, továbbra is rekordmértékű profitot termel a feleségével közös végrehajtói irodája.

Keresztes László Lóránt ennél is felháborítóbbnak tartja, hogy továbbra is Schadl György a végrehajtói kar elnöke, ezért erre magyarázatot kért Varga Judittól. A miniszter helyett Répássy Róbert államtitkár válaszolt, aki egyébként épp az ügyészség által hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított és ezért lemondott Völner Pált váltotta az államtitkári poszton.

Répássy válasza szerint a hatályos jog szerint a végrehajtói kar elnökének tisztsége nem szűnik meg automatikusan a végrehajtói szolgálatból történt felfüggesztés eredményeként.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény rendelkezései alapján az MBVK hivatali szervének vezetője a szolgálatból azonnal felfüggeszti a végrehajtót, ha olyan közvádra üldözendő szándékos bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás hatálya alatt, amely 5  évnél súlyosabb szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett.

Felfüggesztették, de nem szűnt meg a posztja

Schadl György végrehajtói felfüggesztése a kar honlapján megtalálható információ szerint megtörtént, a felfüggesztés az annak alapjául szolgáló büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart - írta azt államtitkár. Az MBVK honlapján ugyanakkor - a felfüggesztés ellenére - továbbra is is elnökként szerepel Schadl neve - a szerk.)

Répássy azt is hozzátette a válaszához, hogy törvény szerint "a kar egyetemi jogi végzettséggel, jogi szakvizsgával rendelkező végrehajtó tagja elnökké megválasztható, kivéve, ha kari tisztségtől való megfosztás, vagy pénzbírság fegyelmi büntetés hatálya alatt áll".