Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A globális nagyvállalatok jelentette veszély, a tőke befolyásoló ereje az egyik legnagyobb kihívás ma a világon - idézi Schiffert a lap.

Ennek alátámasztására elsőként a szabadkereskedelmi egyezményeket hozta. Ezek a megállapodások ugyanis bevallottan arról szólnak, hogy lebontsák a nem vámjellegű kereskedelmi korlátokat, vagyis minden olyan szabályt, amely az embereket, a fogyasztókat, a természeti erőforrásokat védik, legyen szó élelmiszerbiztonságról, közegészségügyről, vagy éppen munkajogról.

Végső soron tehát a szabadkereskedelmi egyezmények az egyes államok, sőt akár az Európai Unió autonómiáját korlátozzák, hiszen hiába szavaznak bárkire a polgárok, a szabályokat a nagyvállalatok diktálják.

A nagyvállalatok könnyen megteszik, hogy kivonulással fenyegetnek. Ha nem olyan politika valósul meg, ami jó befektetői környezetet jelent, akkor a tőke egyszerűen odébbáll.

Vagyis nem kell csodálkozni, ha Magyarországon a munka törvénykövét a Tesco vagy az Audi jogászai írják

- tette hozzá.

Ez még mindig nem minden, a globális nagyvállalatok ugyanis elszámoltathatatlanok. Schiffer András a 2000 januári tiszai ciánszennyezésre emlékeztetett, amikor is az érintett vállalat el tudott menekülni a felelősségre vonás elől. Itt azért azt is megjegyezte, hogy vannak már kezdeményezések ennek megváltoztatására.