Patyi András azt mondta, az újraszámlálás elrendeléséhez tényeken alapuló bizonyítékra vagy "magas szintű valószínűsítésre alapot adó körülmények" bemutatására van szükség.

A testülethez mintegy 180 fellebbezés érkezett be. Azért ilyen sok, mert lényegében minden választókerületi eredményt, ahol nem az ellenzék nyert, megtámadtak.

A fellebbezések egy nyomvonal szerint, egy szövegtörzsre készültek, és alapvetően országos jelenségeket vetettek fel. Ezek egy részét a szavazást követő három napon belül lehetett volna megtámadni, de a konkrét szavazókerülethez köthető kifogások esetében sem döntöttek az újraszámolás elrendeléséről - számolt be róla az NVB elnöke.

Sokan kifogásolták azt is, hogy a szavazás napján meggyengült az NVB honlapja. Patyi András szerint, ez nem befolyásolta a szavazás eredményét, hiszen nem az oldal az eredmények forrása, hanem a források alapján kerülnek fel az eredmények a honlapra. Arról, hogy milyen problémák voltak még a választási informatikai rendszerrel, korábban részletesen írtunk.

Az újraszámolás esetében a pártoknak és a szervezeteknek kevés lehetőségük volt az eredményt megtámadni: a Nemzeti Választási Iroda ugyanis csak három nappal a választás után tudta a rendelkezésükre bocsátani a papír alapú jegyzőkönyvek scannelt változatát, mivel a választási honlapon más egyebek mellett ezek sem voltak elérhetők.

Képünk forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd