Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyolc éve tartó jogi eljárás után megkaphatja a kártérítést a lőrinci (selypi) azbesztgyár károsultjainak egy része. Fejenként 40 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság két özvegynek, akiknek férje az azbeszt okozta daganatos betegségben halt meg a 2010-es évek közepén - adta hírül az RTL Híradó.

Mindkét tragédiáért a korábban Lőrinci és Zagyvaszántó határában működő cementgyár a felelős.

A gyár az 1970-es évektől kezdve több mint 30 éven át szennyezte azbeszttel a környék levegőjét, így nem csak a dolgozók, hanem a gyár közelében élők is ki voltak téve a káros hatásoknak.

Az államot képviselő Papp Sándor ügyvéd szerint jogilag téves döntés született. "A magyar jogi szabályozás a kor adott színvonalának megfelelt, ez alapján akkor nem lehet a megítélésem szerint úgy dönteni, hogy a magyar államot felelősség terhelheti" - nyilatkozta az ügyvéd. A Fővárosi Ítélőtábla szerint viszont a magyar államnak tudnia kellett, hogy mennyire veszélyes anyag az azbeszt.

Igyártó Gyöngyi, a károsultak ügyvédje azt mondja, hogy nyolc másik, a gyárhoz kötődő kártérítési per még tart, és reméli, hogy azokban is hasonló ítélet születik.

A kártérítést belátható időn belül ki kell fizetnie az államnak.