Mérföldkőnek számít az a megállapodás, amely a Semmelweis Egyetem és a Roche között jött létre: a betegek életminőségének jelentős javítását célzó megállapodás fő területei között szerepel a magyarországi innovációs projektek és klinikai vizsgálatok kiterjesztése, de célja a személyre szabott és értékalapú megközelítés támogatása, valamint az egészségügy digitalizációja.

A biotechnológiában és diagnosztikában is élenjáró egészségügyi vállalat, a Roche az elmúlt 5 évben, mintegy 70 klinikai vizsgálatot folytatott különféle betegségcsoportokban az egyetemmel közösen. 

A klinikai vizsgálatok volumenének növelése segít abban, hogy a betegek minél előbb hozzájussanak az innovatív terápiás lehetőségekhez, a kutatók és az orvosok pedig az elsők között szerezzenek tapasztalatot az új eljárásokkal - derül ki a Semmelweis Egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A partnerség a Semmelweis Egyetem klinikái által kezdeményezett kutatások támogatásához is segítséget jelent, mindez tudományos eredményeinket is erősíti, és így hozzájárul célunk eléréséhez, hogy a világ top 100 egyeteme, Európa top 5 gyógyító egyeteme közé kerüljünk

– fogalmazott dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. 

Az eddigi közös fókuszterületek mellett a szemészetben is komoly előrelépéseket tennének. A kutatási projektek jelentős előrelépést hozhatnak a ritka és súlyos betegségek kezelésében, valamint a hazai egészségügyi rendszer értékalapú fejlesztésében és digitalizálásában. Az innovatív terápiák hatékonyságát a mindennapi klinikai gyakorlatból származó adatokból nyert tapasztalatokkal vizsgálják.

A fókuszban lévő terápiás területek

A klinikai vizsgálatok egyik fontos területe az emlőrák. Magyarországon évente 8 ezer feletti esetet diagnosztizálnak, és több mint 2 ezren halnak meg a betegségben, amely így az összes daganatos halálozás 6,7 százalékáért felel.

Az új irányok kialakításában a felek számítanak az adott területen érintett betegszervezetekre is, amelyek bevonása egyedülálló megközelítésnek számít a hazai gyakorlatban.

Szintén kiemelendőek a felek neurológiai és neurogenetikai téren tett közös erőfeszítései. A jelenlegi kutatások olyan területeket vizsgálnak, mint például az Alzheimer-kór, amelyre eddig nem született áttörő megoldás. Magyarországon a becslések szerint 150-500 ezer közé tehető azon Alzheimer-kórban érintettek száma, akik esetében kritikus a korai felismerés.

Fejlesztés alatt a webapplikáció

A Semmelweis Egyetem az egyes betegségcsoportjain belül teszteli azt a fejlesztés alatt álló webapplikációt is, amely egy digitális betegirányítási rendszer kialakítását és működtetését segíti elő. Az alkalmazást a Roche által létrehozott Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány adományozta a magyar államnak még 2021 decemberében.

Ennek a megoldásnak az egyetem kórházi informatikai rendszereibe történő beépítésével jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs terhek, miközben középtávon átláthatóbbá válhatnak a betegutak, és lerövidülhet a diagnózis felállításának ideje. A közös projekt további célja az egészségügyi ellátás szervezettségének javítása és a digitalizáció alkalmazása annak érdekében, hogy az orvosok valamennyi rendelkezésre álló adat alapján mérlegelve gyorsabb, jobb és teljes betegutat figyelembe vevő döntéseket hozhassanak. Emellett több idő juthat az orvosok és a betegek közötti minőségi interakciókra.