Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a fiatalok körében az agrárgépészet iránt, a két éve még hiányszakmaként számon tartott foglalkozás ugyanis népszerűvé vált az utóbbi tanévekben - nyilván köszönhetően az elmúlt években elvégzett kampánynak is. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) 2013-ban kezdte az agrárgépészet népszerűsítését, mivel a mezőgazdasági gépész, gépjavító, technikus és gépésztechnikus szakmákban súlyos munkaerőhiányt tapasztaltak. A szövetség az utánpótlás nevelésére fektette a hangsúlyt, ezért informálni kezdte a diákokat és a szülőket.

Az agrárgépészet nagyon dinamikusan fejlődő és változó pálya, hiszen a munkához használatos gépek területén folyamatos a technológiai újítás. Egyre nagyobb teret kap a robotizáció, egy 790 lóerős gép irányítása és karbantartása valódi szakértelmet és kreativitást igényel. A szakmában elhelyezkedő fiatalok életében egyszerre van jelen a természet és a csúcstechnológia, kiegyensúlyozott és kiszámítható feladatokkal és jövedelemmel. Ezek azok a sajátosságok, ami miatt egyre többen felismerik az agrárgépészetben rejlő lehetőségeket - mondta erről Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője.

A szövetség adatai alapján a 2018/19-es tanévben közel négyezer diák jelentkezett a szakképzésre, 2015-ben még mindössze ezer fiatal döntött az agrárgépészet mellett. A MEGFOSZ adatai alapján a szakma továbbra sem mondható telítettnek, de az évről évre súlyosbodó munkaerőhiányt sikerült megállítani és visszafordítani. A népszerűsítésre pedig továbbra is kihasználnak minden lehetőséget, a soron következő Agrárgépshow-ra például 3600 diáknak biztosítanak ingyenes belépést a Hungexpóval együttműködve - tette hozzá Umenhoffer Péter.

A mezőgazdasági szakiskolák és felsőoktatási intézmények támogatása mellett a 2020. január 22-25. között zajló AgrárgépShow szakkiállításon rendezik meg a "Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság" versenysorozat egyik fordulóját is.